Бизнес
Български превозвачи протестират в сърцето на Брюксел
TразмерT

Днес от 9 до 13 часа (български време), родни превозвачи излизат на първия си масов протест срещу дискриминационни текстове в готвените нови регулации, известни като Мобилен пакет I.

Сутринта от Терминал 2 на летище София отпътуваха два чартърни полета с протестиращи. Към тях се очаква да се присъединят още над 100 български превозвачи и съмишленици, живеещи в района на белгийската столица Брюксел или пътуващи със собствен превоз. Към българските протестиращи на белгийския площад се очаква да се присъединят около 260 румънски протестиращи превозвачи.

Протестът бе обявен като „Международен протест на превозвачите срещу Мобилен пакет 1“.

Над 600 работещи в транспортния бранш облякоха жълти жилетки и поеха пеша към Европарламента, пише 24 часа.bg. 9 наши тира и 1 литовски ще заприщят  площад „Люксембург“ в белгийската столица.

„Поискахме разрешение за 150 камиона, но ни отказаха“, обясни Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на международните превозвачи.

„Има вероятност българските шофьори да могат да избират къде да почиват, а не да се връщат непременно в България на всяка 4-та седмица“, коментира Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на международните превозвачи.

Предният ден евродепутатът Момчил Неков, член на Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите S&D сподели в социалната мрежа: „С  министър Росен Желязков и моите колеги евродепутати, обсъдихме позицията си за пакета “Мобилност„ или т.нар. план “Макрон„.

След дълги метаморфози всички сме единни - националните интереси трябва да бъдат защитени. С този план се задълбочават различията между европейските държави и се нарушава основният принцип за движение на хора и стоки.

Подкрепям исканията на българските превозвачи и ще бъда с тях на протеста. Нека защитим принципите на ЕС за равнопоставеност, справедливост и солидарност“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Шокови намаления на пакети в Слънчев бряг
Добрата работна ръка – дефицитна стока
Договорени са 64% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.