Бизнес
Българите ядем малко риба, сочи анкета на ЕК
TразмерT

Дона МИТЕВА

Жителите на страните от Eвропейския съюз са пети в света по консумация на риба и аквапродукти, като на първо място е Китай. Най-много риба ядат в Португалия в рамките на Съюза - 57   кг за година на глава от населението. В България този дял е едва 7 кг.  Тези  и още данни бяха изнесени пред родния бранш в Бургас на среща, където бе представено проучване за навиците на потребителите на ЕС относто продуктите от риболов и аквакултури. На представянето присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Събитието бе организирано от Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и с участието на представители от Европейската комисия Главна дирекция „Морско дело и рибарство“.

„Проучването на ЕК дава сведения за развитието на пазара за риба и аквакултури. То е проведено сред консуматори на риба от всички страни членки на ЕС. Като са анкетирани над  28 хиляди  потребители. Основните въпроси са свързани с това, какви са техните навици, предпочитания по отношение на консумацията на продукти от риболов и аквакултури, от къде предпочитат да са продуктите, къде ги консумират и др.“, обясни д-р Лозана Василева. Пред присъстващите тя направи и анонс за предстоящо отваряне на нови мерки в сектора, по които могат да кандидатстват.

Подчертано бе, че специално за България, според изследването, има широки възможности за развитие на сектора и увеличаване консумацията на рибни продукти.

„Повече консумираме, отколкото произвеждаме. Вносът е основно от Норвегия, Китай, Еквадор и Индия. А ЕС е най-големият пазар “, е изводът, който представи Франгискос  Николиан от ЕК. Това е част от заключенията от проучването „Навици на потребителите на ЕС относно продукти от риболов и аквакултури“.

Стана ясно още, че европейците залагат най-вече на риба тон, треска и сьомга, а също така и на скариди.  А сьомгата е рибата с най-важното търговско значение. Аквакултурите имат голям потенциал за развитие из цяла Европа, защото  се консумира повече риба от уловния кестор. Докладът показва, че е увеличена зависимостта от внос на риба за ЕС. Основно се внася замразена риба, полуфабрикати и консерви.

За сравнение, гост-лекторът изтъкна, че се внася пет пъти повече риба в Европа, отколкото месо, което е още едно доказателство за това, че този сектор има потенциал за развитие. 

Производството на аквакултури не бележи голям ръст в отчетния период.  Произвеждат се основно  миди, стриди, калкан, червена риба тон.

Що се касае за навиците на потребителите, проучването сочи, че българите имат сходни такива с европейците. Стъписващ обаче е фактът, че ние, заедно със северните ни съседи – румънците, ядем по-малко риба. Толкова, колкото консумират в държави, които нямат излаз на море.

Броят на българите, които ядат риба поне веднъж на месец е по-нисък в сравнение с другите европейци. Хубавото е това, че ние си я набавяме от специализирани магазини или от рибни ферми, за разлика от другите народи от общността, които залагат на супермаркетите. Нови продукти  сме склонни да опитваме даже повече от другите. Като за това се възползваме основно от промоциите в големите вериги магазини.

Нашего брата изтъква като мотив за консумация на риба това, че е здравословна храна с малко мазнини и добри вкусови качества. Но и голяма част от участниците в изследването подчертават, че цената е висока и затова се ограничават. У нас няма предпочитания дали е див улова или от ферми, докато по-голяма част от европейците предпочитат дивия улов. Всички обаче са на едно и също мнение, че външният вид, свежестта и цената са от водещо значение за избора, като у нас на първо място се изтъква цената.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Бургас дават от три до 30 лева за цветя за учителката
Русофилският шпионски скандал ще се отрази върху туризма
Уловка ли са големите сезонни намаления?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.