Любопитно
Българите - по-малко и по-стари
TразмерT

Населението на България вече е под 7 милиона. Това обяви Националния статически институт. Според  данните на година се топим с 49 995 души. А трудоспособното население е намаляло с 48 000 души спрямо 2017-а, предава Нова ТВ.

Освен че намалява, населението на страната продължава и да застарява. Ако през 2011 г. средната възраст е била малко над 40 години, то в края на 2018 г. тя е почти 44.

Най-възрастно е населението във Видин, Габрово и Кюстендил. Там средната възраст е около 48 години. Най-младо е населението в София, Варна, Бургас и Сливен.

73.7% от населението живее в градовете. 164 са населените места без живущи през 2017 г. Най-големият отрицателен прираст е в Северозападния район – минус 13 600 души. В 19 области раждаемостта е по-ниска от средната за страната. Най-ниски стойности се наблюдават в Смолян - 6.3 %, Габрово и Видин - по 6.8%. Най-висока е раждаемостта в  Сливен - 12.0%, София и Ямбол - по 9.8%.

Запазва се тенденцията на увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години – от 2 108 през 2017 г. на 2 154 през 2018 година. Увеличава се и средната възраст за сключване на първи брак - 31.7 за мъжете и 28.7 години за жените. Над половината от новородените са без брак - към 58% и над 36 000 бебета.

„Не бих нарекла картината апокалиптична. Имаме демографски проблем, той не е от днес или от вчера. Населението намалява и което е по-важно застарява. Нещата винаги могат да се обърнат при предприемане на подходящи мерки и на работещи политики. Трябва да се търсят начини, за да се решат проблемите на демографията”. Това коментира експертът по демография в НСИ Магдалена Костова.

„Наблюдава се поляризация в демографското пространство. Тя се изразява в две основни тенденции – концентрация на населението в големите градове и обезлюдяването на много от  населените места”, заяви доц. д-р Надежда Илиева, експерт по демография към БАН.

Според Магдалена Костова основната причина за застаряването е ниската раждаемост и миграцията. „Много от хората отиват в чужбина и там раждат и отглеждат децата си”, посочи още тя.

„Тези резултати не са учудващи. Тенденциите, които се наблюдават в Европа се виждат и в България. България е типична страна, от която излиза население, докато Централна и Южна Европа е частта, която ги приема. Ние не правим някакво изключение по отношение на демографската криза”, каза д-р Надежда Илиева.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Разтърсващ Джулай очаква бургазлии това лято
Депутатът Ивелина Василева четяла като дете приказките на Ханс Кристиан Андерсен
От ДБГ отново ще боядисват яйца на Велики четвъртък
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.