Бургас
Българчета от Чикаго се „върнаха“ в Бургас
TразмерT

Българчетата от "Малко българско училище" в Чикаго се върнаха отново в Бургас, след като миналото лято голяма част от тях бяха на летен езиков лагер в морския град.

Придружавани от двама свои преподаватели и от директора на МБУ г-жа Живка Бубалова - Петрова, децата се срещнаха със заместник-кмета по образование Йорданка Ананиева, която ги запозна с историята и културата на града, както и със структурата и дейността на общинската администрация.

Посещението на децата, живеещи в Чикаго, е част от подписаното в края на миналата година споразумение между Община Бургас и "Малко българско училище" за ученически обмен с цел провеждане на езикови лагери и провеждане на различни съвместни събития.

Срещата предизвика интереса на децата и те поискаха да узнаят кога е построена сградата на Общината, колко жители има града, кой е авторът на герба на Бургас и какво символизира, кой е най-големият празник на града, кои са символите му и кое отличава бургазлии от останалите им сънародници.

Учениците са на 10-дневен лагер в Бургас. През това време те ще посетят Туристически комплекс "Акве калиде" в кв. Ветрен, Етнографския музей, Морската градина, Културен център "Морско казино", Експо център "Флора", остров Света Анастасия, СУ "Димчо Дебелянов" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията".

Днес 19.00 часа българчетата от Чикаго канят бургазлии и гостите на града на съвместен концерт на открита сцена "Охлюва", в който освен тях ще се включат още връстниците им от детски фолклорен ансамбъл "Радост" и хор "Трепетлика".

На следващия ден децата ще участват в Арт работилници на "Акве Калиде" и ателие по изобразително изкуство с Христо Христов за изработване на пеперуди и троянски войници. В петък учениците ще гостуват на музея в Созопол и ще разгледат Стария град.

На 25 юни гостите от Чикаго ще посетят пчелин в Странджа планина между селата Крушевец и Индже войвода, а на 26 юни ще проведат репетиция в зала 1 на Младежкия културен център в Бургас.

"Малко българско училище" в Чикаго всъщност е най-многочисленото българско училище извън страната. Наричат го още "бургаското", защото директорите на организацията, както и много учители и ученици са родом от Бургас и областта. То е регистрирано през лятото на 2010 г. като дружество с нестопанска цел, което основава и ръководи български училища зад граница.

През 2014 г. училището получава акредитация от ISBE /Министерство на образованието в щата Илинойс/ за признаване на българския език като кредитен в американските средни училища. Основна сграда за обучение в съботните дни е гимназията в Елк Гроув вилидж, където е съсредоточена и най-голямата част от българската общност в района на Чикаго.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Край на сагата с кардиоболницата на Бургас! Декласираха Аджибадем Сити Клиник от търга
Общината привлича на работа ученици от Английска и Руска гимназия
Бургас почете паметта и героизма на Апостола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.