Созопол
Багери на плажа в Алепу - укрепват брега или строят комплекс
TразмерT

Отново багери на плажа този уикенд. Брегоукрепване или стоителни дейности в нарушение на закона - такава проверка предстои днес на плажа Алепу край Созопол.

Строителство днес няма, след като граждани сигнализираха, че се работи и през почивните дни. На 3 март проверка също показа, че строителството продължава. От МРРБ съобщиха официално, че днес ще бъде направена проверка дали само се прави укрепване на брега или продължава да строи ваканционен комплекс,предаде Би  Ти Ви.

След сигнали на граждани, строителният контрол направи проверка и преди две седмици, но не бяха открити нарушения.

„Не може без бетон, не може без арматура, не може без кофраж, не може без кранове, не може без бетон-помпи, иначе не става… Как ще укрепим, ако нямаме една здрава строителна конструкция, която трябва да спре земния натиск, който е това свлачище - никакъв друг начин няма!”, обясни Йордан Гергов - ръководител на обекта.

Според него разрешителните за строежа не от днес или от вчера, или от преди месец, те са отдавна, и всичко е съгласувано.

Йордан Геров твърди, че свлачището е опасно и ако не се направи конструкция, свлачището ще продължи да работи. Това по думите му ще е опасно за хората, които ползват плажа.

„Първият етап е единствено конструктивната част по укрепване на свлачището. Ние просто правим една трета от цялата история, която би могла да се реализира във времето. Не повече!”, категоричен е ръководителят на обекта.

На площ от 20 дка е предвидено изграждането на два нови ваканционни комплекса. От фирмата – инвеститор отказаха да застанат пред камерата, но изпратиха становище. В него се казва, че се изпълняват единствено геозащитни дейности за укрепване на свлачището, предвидени в първия етап в издаденото разрешително за строеж от община Созопол.

Те уточняват, че МОСВ и общината са сезирани, че ако започналото укрепване бъде спряно, има опасност да се разруши цялата укрепителна конструкция и земна маса и бетона да засипят плажа.

В сигнал от Асоциацията на геодезистите, изпратен до МРРБ, премиера и главния прокурор, се твърди, че в случая се извършва нарушение на екологичното законодателство, и че фирмата изгражда не това, което е съгласувала с екоинспекцията през 2017 година. В инвестиционното предложение е посочено, че защитното съоръжение трябва да бъде изградено на нивото на пътя, а не на плажа.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.