Айтос
Айтозлия урежда изложбите на тракийското изкуство в Япония и в САЩ
TразмерT

Проф. Иван Маразов чете лекции в университети и музеи в Европа, Япония, САЩ, Русия

 

Малко са айтозлии, които знаят, че първият носител на наградата за принос в изучаването на тракийската култура „Александър Фол", е роденият в село Пирне, община Айтос, проф. д.и.н. Иван Маразов - траколог, културолог, изкуствовед, преподавател, член на Флорентинската академия „Медичи". През 2012 г. проф. Маразов е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет за дългогодишната му работа за изработване и утвърждаване на програмите на департамент „Изкуствознание и история на културата“.

„Известен е с широтата в разбиранията си за изкуството и с постоянната вдаденост в разнородните форми на изкуствоведската работа. Колегите му знаят, че не е кабинетен учен, потопен в историческото време на дълбоката древност, пишещ много и дебели книги. Да, книгите му са много. Но и в статиите, в критическите му отзиви личи човешка и лична емоционална отзивчивост, без която добрата хуманитарна наука не може да съществува. Въпреки опитите в политиката, проф. Иван Маразов е преди всичко учен и изключителен познавач на тракийската цивилизация, култура и изкуство", пише за него изкуствоведът Дора Каменова.

Неговият баща Руси Маразов до последния ден на своя живот беше сътрудник и приятел на вестник „Народен приятел". За съжаление, след като загуби родителите си, проф. Иван Маразов рядко се завръща в Айтос.

Тази година проф. Маразов навърши 76 години. Роден е на 15 март 1942 г. в Пирне. Завършва изкуствознание в Института „Репин“ в Ленинград през 1967 г. Оттогава работи като научен сътрудник в Института по изкуствознание към БАН, а от 1988 до 1991 г. е негов директор. Между 1969 и 1989 г. е заместник-главен и главен редактор на списание „Изкуство“. В периода 1990–1991 г. е редактор на международното сп. „Orpheus“. От 1985 г. е организатор и редактор на семинара „Мит-изкуство-фолклор“, отговорен за уреждането на изложби на тракийското изкуство в Япония и в САЩ, преподавател в Нов български университет, департамент „История на културата“, и негов ръководител от 1995 до 2006 г.

През 1976 г. защитава дисертация на тема „Изображението на човека в тракийската торевтика през V-IV в. пр. н.е.“ и става доктор по изкуствознание, а през 1987 г.- доктор на науките. Носител е на наградата на СБХ за критика - 1975 г., за изкуствознание – 1985 г., и на наградата на БАН за изкуствознание – 1996 г. Член е на Флорентинската академия „Медичи“ от 1988 г. През 2011 г. става първият носител на годишната награда за принос в изучаването на тракийската култура „Александър Фол“.

Автор е на значими трудове, между които „Мит, ритуал и изкуство в древна Тракия", „Тракийският воин", студии за известни художници, има множество издадени у нас и в чужбина книги на тема културата и митологията на траките. Чете лекции в университети и музеи в Европа, Япония, САЩ, Русия.

Проф. Маразов е министър на културата в правителството на Жан Виденов (1996–1997). През 1996 г. е кандидат за президент. Днес е обичан от студентите професор, ценен у нас и в чужбина учен-траколог и познавач. В много чуждестранни трудове присъства като известен автор. „С Иван Маразов бяхме заедно в Париж. Цялото си свободно време той прекара в книжарниците," казва в спомените си вече покойният  Георги Михайлов.

Отношението на проф. Иван Маразов към книгата, към културното съзидание у нас не е прекъсвало. На 76, той се радва на изключителна популярност в научните среди у нас и в чужбина. Изключителен ерудит, най-яркият представител на успелите в науката личности от Айтоския край.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.