Айтос
Айтозлия проектирал бургаските комплекси „Изгрев", „Лазур" и стадион „Нефтохимик"
TразмерT

Бащата на Рафаел Рафаелян стоял на един чин с Филип Кутев

 

Айтозлия е, но не е идвал в родния град повече от десет години - от срещата на випуск 1960 г. на гимназията през 2006 г. Затова когато туристите от Варненския клуб на ветераните решили да гостуват на айтоските си колеги от ТД „Чудни скали", Рафаел Рафаелян се записал първи за пътуването.

„През 60-та години завърших гимназията - беше Средно политехническо училище „Христо Ботев". След гимназията - ВХТИ - Бургас и до 1971 г. работих като началник производство в НХК - Бургас. Семейството ми напусна Айтос през 1971 г., аз останах на работа до 1973 г. в Завода за резистори", разказва Рафаелян. Напуснал Айтос преди близо 45 години, но и днес го топли споменът за киприте градски улици, зелените дворчета, задружната и многобройна арменска общност, арменското училище, църквичката...

В редакцията на НП, Рафаел донесе документ в архива на баща си - Хайгас Рафаелян, известен на тогавашните айтоски граждани като собственик на „колониал" - магазин, в който се продава абсолютно всичко, на тогавашната ул. „Цар Борис“, днес „Цар Освободител".  Оказа се, че това е страница от Телефонна книга на България от 1942 г., със съществуващите по това време телефонни постове в града - собственост на яйцарски складове, адвокати, ветеринари, на околийския управител и кмета, на лечебници и търговци, на мелничари и житари, на четирите банкови клона в града, на задруги и лозаро-винари, на съдия следователя, на средното девическо земеделско училище - общо 57 телефона с едноцифрени и двуцифрени номера от 1 до 57. Доволно интересната страница дава удивително подробна информация за цялото местно устройство, търговски отношения и управление, както и за известните личности на Айтос преди 75 години.

Още неизвестни факти от айтоската история разказа Рафаел. През 1928 г. баща му Хайгас Рафаелян заедно с още двама айтозлии -  Симеон Симеонов и Георги Караджов, изкачили най-високия връх на Австрийските Алпи - вр. Гросглокнер /3789 м/ с организирана група на Българския юношески туристически съюз.

Научихме още, че Хайгас учил заедно с бъдещия композитор Филип Кутев, стоели на един чин и са родени в една година - 1903-та. Били винаги заедно и в пакостите, после като зрели хора дълго поддържали връзка - единият във Варна, другият - в София. Не по-малко интересна е личността на друг айтоски арменец, Магардич Рафаелян, братовчед на Рафаел, роден през 1933 г. През 70-те години на м.в. Магардич бил сред най-известните български архитекти - проектирал е два бургаски жилищни квартала „Изгрев" и „Лазур", както и стадион „Нефтохимик".

Първото, с което се заел Рафаел Рафаелян, щом се устроил във Варна, било да събере земляците от Айтос. През 1988 г. успял да открие 60 души с айтоски корен. Сред тях, известната очна лекарка д-р Стефка Нанева и дъщеря й - д-р Филева.

„През 80-те години имаше директен автобус Айтос - Варна. Една от задължителните спирки, преди автобусът да спре на автогарата, беше Очната клиника, в която работеше д-р Нанева. Айтозлии много я уважаваха и идваха във Варна специално за прегледи при нея. Друг известен и талантлив айтозлия във Варна е Петко Софрониев - учител по музика, сега пенсионер.", разказва още Рафаелян, който оттогава до днес поддържа здрава връзка с айтоската диаспора в морската столица.

Рафаел Рафаелян не крие вълнението си от срещата с Айтос след толкова години. Добре си спомня всеки детайл от центъра, странноприемниците и дюкяните, панаирите и пазара за животни от онова време.  Малко приятели са му останали тук, но пък иска да се види с всеки. „Не живея само със спомените, искам по-често да виждам моя град, да търся познатите лица и да усещам как той се променя", казва Рафаел и сам си обещава, че отсега нататък ще е в Айтос поне всяка година.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В айтоското село Карагеоргиево откриха учебната година с нов спортен комплекс
Ремонтите в парк "Славеева река" в Айтос вървят към финал
Художникът Никола Манев рисува в Париж айтоски пейзажи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.