Айтос
Айтозлии ще плащат по-нисък МПС-данък
TразмерT

Общински съвет - Айтос прие Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на общината. Причините, които налагат промените са измененията и допълненията в Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 1 януари тази година. Промяната се отнася за начина на облагане на леките и товарните автомобили с максимална маса до 3.5 тона. Промяната е свързана с групите, които определят диапазоните по мощност на автомобилите, въведен е и екологичен компонент в зависимост от екологичната категория, както и коефициент за броя на годините на автомобила от датата на производство. Целта е привеждане на Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на община Айтос в съответствие с изискванията на Закона.

Администрацията публикува в срок проекта за наредба с въвеждането на нова формула за изчисление на налога от два компонента - имуществен и екологичен и ставки за различните по мощност автомобили, според годината на производство  и екологичната категория на автомобила. Дамян Денев от Република България предложи занижаване на ставките, след него, Пенчо Желев предложи друг вариант, изготвен от съветниците на ГЕРБ за намаляване на цените, изготвен от съветниците на ГЕРБ. Тъй като двете предложения почти се припокриват, Дамян Денев оттегли своето и местният парламент гласува варианта, предложен от ГЕРБ. От името на групата на ДПС, Ружди Хасан пък подкрепи предложението за промените, внесено от общинската администрация.

В крайна сметка, прието беше предложението на ГЕРБ за по-ниски цени за всички категории МПС, което получи 19 гласа „за", четирима бяха „против", 5 се въздържаха. Подробности за това, как ще се заплаща данъка на територията на общината ще прочетете в „Народен приятел“, веднага след като решението на ОбС-Айтос за приемане на Наредбата влезе в сила.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Айтос посрещна с концерт 22-и септември
Дирят собственика на папагала Сашко в Айтос
Днес Айтос открива паметника на загиналите воини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.