Айтос
Айтоският зоопарк е готов за зимата
TразмерT

 

Гудзила пие вода от чаша, мечките закусват хамбургер с мармалад

 

Хубаво е, че тази година зимата закъсня, животните са на слънце във външните клетки и гостите на зоопарка са много, радва се управителката Росица Златева. Нещо повече - през дългото циганско лято шефката на Зоопарк - Айтос и екипът й имаха достатъчно време да подготвят айтоската менажерия за тежки зимни условия, и да гарантират комфорт на зоопитомците си още при първия сняг.

„Освен жеста на земеделските кооперации, които всяка година след жътва ни даряват зърно, Зоопаркът е запасен с всички видове храни за зимата, защото животните имат различни хранителни навици. Да вземем маймуните - зелената морска котка например, е вегетарианка. Менюто й включва зеленчуци, царевица, зърно, докато за павианите трябва да има протеини в дажбата. Приготвяме им месно меню - подходящи гранули, варени пилешки или патешки фенери. Като цяло, през късната есен дажбите за всички животни са завишени, за да са по-стабилни и да преживеят по-леко студовете", разказва още Росица Златева.

И месото за мечките предварително се обработва и никога не се предлага в суров вид. Любимият им обяд е пилешки бульон с хляб. За закуска -  всеки от мечоците получава хамбургер с мармалад. Технологията е простичка -  хлябът се разрязва по средата и се намазва със сладката смес. Екстра към следобедното мече меню е шербетът.

„Фактът, че нашите мечки заспиват през зимата показва, че са натрупали необходимото количество хранителни вещества и мазнини и не са гладни. Паднат ли температурите, двете заспиват дълбоко, само най-малката Роси, чуе ли тракането на кофи, сънена става, за да похапне", разказва с усмивка управителката.

Само маймуните, като най-топлолюбиви, вече са на полузимен режим. Температурата във вътрешната им клетка не трябва да пада под 20 градуса, затова там нощем палят печката с дърва. А когато застудее, печката бумти 24 часа в денонощието. Вратата на вътрешното помещение обаче никога не се затваря, идеята е животните да живеят и да растат на воля - да излизат на въздух когато сами пожелаят.

Голяма атракция за айтоския зоопарк са и животните, които се разхождат и летят из зооалеите - зайци, декоративни кокошки, пауни, гълъби. Част от тях са дарени от граждани, други са без майки и растат свободно край служителите. „За всички животни и птици на свобода залагаме храна на определени места. Така се привързват към зоопарка, не бягат и се размножават на спокойствие. Случвало се е през лятото - незнайно откъде изкачат по няколко малки зайчета," смее се Златева.

Така на свобода растат и двамата любимци без майки - муфлончето Марта и виетнамското прасенце с гръмко име Гудзила, което вероятно тежи не повече от половин килограм. Златева разказва, че отгледали муфлончето от бебе. Голяма част от храните и медикаментите купували от хуманна аптека - хранили го с бебешко мляко, в добавка - коластра на хапчета. Сега извели на свобода и муфлонче-момченце, за да си има Марта другарче. И разбира се, с надеждата - да бъдат двойка, когато стане време за размножаване.

Що се отнася до Гудзила, оказва се, че черно-бялото прасенце е най-възпитаният екземпляр сред свободно живеещите в зоопарка - не пие вода откъде да е. Когато ожаднее, Гудзила започва да грухти неистово до чешмата, докато не й поднесат водата... в чашка. Ако дозата не й е достатъчна - грухтенето продължава. И всичко това - без някой да е направил даже и половин опит да дресира прасето.

И двойките коне и понита са сред любимците на посетителите, и най-вече - на децата. Достатъчно количество ечемик, овес и сено са приготвени за тях през зимата, категорична е Златева. От нея научихме още, че наскоро пристигнал ветеринар чак от Варна, специално, за да им постави противогрипна ваксина. Варненският специалист по конете обстойно прегледал и женското пони, за да е ясно, дали двойката Вихър и Габи може да се сдобие с бебе-пони. Габи била наред, просто трябва търпение и още една година, за да порасне.

В средата на ноември управителката, зоослужителите и питомците им в айтоския зооопарк се радват на хубавото време, на свежата зеленина, на добре поддържаните цветни алеи и на усмихнатите лица на посетителите. И въпреки че Зоопаркът е съвсем готов за зимата, всички се надяват тя още малко да се позабави....

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.