Айтос
Айтоският род Кавръкови с двама световноизвестни художници - баща и син
TразмерT

Въпреки издадените в различни години няколко истории на град Айтос, все още летописите са длъжници към известните айтоски фамилии. Поради недостатъчно информация, малко са и публикациите на тази тема в местния печат. В този брой Ви предлагаме подробности за живота на двама от представителите на старата айтоска фамилия Кавръкови – баща и син, Янаки и Росен. И двамата – световноизвестни художници. НП благодари на техните родственици – майката и дъщерята Стефка Фотева и Мария Петрова за информацията, с която можем да осветлим живота на двама достойни и даровити мъже с айтоски корен.

Янаки Кавръков (1945-2002 г.)

Хармонията между талант и характер

В историята на всеки град има личности, които трябва да се знаят и помнят от поколенията. Такава айтоска личност, която благодарение на дарованието си стана известна далеч зад пределите на България, е художникът Янаки Иванов Кавръков. Истината изисква да кажем, че той спада към онази категория хора, за които най-точното определение е неповторими, единствени, уникални с хармонията между талант и характер. Художникът, наложил се като световна величина, за съжаление вече не е между живите. През 2002 година смъртта  го покоси на 56-годишна възраст.

Кой е Янаки Кавръков? Роден е в Айтос в семейството на Иван и Марийка Кавръкови на 26 февруари 1945 година. Той е третото дете в семейството, има две сестри – Тиха, която живее в Бургас и Петя – в Луковит. В автобиографията си художникът пише: „… Що се отнася до ролята на семейството ми, за да стана художник, то заслуга за това има единият ми дядо – този по майчина линия. Беше грънчар, т.е. художник-керамик и то доста известен в района…” Става дума за дядо Стойко Атанасов Орлов – баща на майка му Марийка и на грънчарите Фоти и Никола Орлови.

„Баща ми пък – Иван Кавръков, беше обущар. Той измисляше модели на обувки в обущарската кооперация, т.е. бил е своего рода дизайнер-художник, приложник. Едната от сестрите ми – Тиха, рисуваше добре и аз се опитвах да й подражавам и струва ми се, че от там тръгна моята страст към рисуването.”, пише още художникът.

До осми клас Янаки учи в Айтос, след което завършва четиригодишен техникум по каменно обработване в село Кунино, Врачанско. От 1965 до 1967 година е в казармата в Айтос. Там доказва уменията си да рисува и след казарма вече е студент по архитектура. Завършва успешно първата година, но призванието му на художник надделява и по собствена воля, през следващата учебна година Янаки е вече студент в Художествената академия в София, която завършва през 1973 година.

Установява се в Стара Загора, където години наред името му е символ на изключителен талант. Картините му представят България в десетки престижни европейски галерии за изкуствата. От 1974 година Кавръков участва във всички общи изложби у нас и в много изложби в чужбина. През 1980 година заминава за Хасково като творчески секретар на тамошната група на художниците. Това е и най-дейният му период. През 1984/ 1985 година има успешни изяви в Дамаск, Делхи, Луанда, Карлови вари. Негови творби се намират в Музея на руските художници – Москва, в Кошице и Братислава, в Националната художествена галерия в София и в галерии в цялата страна. През 1988 година Кавръков става носител на „Гран при” от Международното биенале по живопис в Кошице, Словакия. В три последователни години той е поканен да представи изкуството си в Ангола, Сирия, Индия, Австрия и Чехия.

През 1986 година се завръща в Стара Загора като уредник в Художествената галерия и преподавател в Школата по изобразително изкуство. Превръща една каменна къща в село Змеево в ателие и там намира светая светих на въображението си. За него творчеството не е просто работа, а начин на живот.

„Интуитивно долавяната красота и първична сила в природата, в нейните изконни форми – море, суша, въздух, у родения в Айтос художник, се съпровожда и от онази нравствена извисеност, която е предимство на живеещите в постоянен досег с природата…”, пише за творчеството на Кавръков критикът Кирил Попов.

След смъртта на Янаки Кавръков, проф. Марин Добрев пише в централен ежедневник пространна статия, в която искрено се възторгва от таланта му: „Янаки Кавръков можеше да се радва на всичко, което носи вътрешна красота – от лъча на слънцето, минаващ през листото, до топлината на човешката обич. Вълнуваше се от всичко истинско, което талантът може да извае – от овчарската гега до иконата. Там, в ателието, смъртта го прибра отвъд картините…”

По повод 70 години от рождението на Янаки Кавръков, през 2015 година, в Градската художествена галерия в Стара Загора е открита изложба „Пътят към картината" с 42 живописни произведения от различни периоди на творчеството му. Пак тогава са изложени и 67 негови рисунки, които показват пътя от творческия замисъл до завършената картина.

Росен Кавръков:

Достоен син и ученик

Със своята енергия, с чара и таланта си, Янаки Кавръков е успял да привлече за голямото изкуство сина си – Росен Кавръков, който днес, според водещите специалисти и ценители, е един от най-талантливите млади български художници.

Кавръков младши е на 43 години. През февруари т.г. той нареди изложба с картини на баща си - „Легенди", с която почете 73-та годишнина от рождението на Янаки Кавръков. „Баща ми имаше един голям плюс - никога не спираше да се развива. Всяка негова картина е и алегория на човешката същност“, казва днес за своя родител и учител Росен Кавръков.

Роден е на 12 октомври 1975 година в Казанлък. Той е не само син, но и ученик на Янаки Кавръков, председател е на Съюза на българските художници – Стара Загора. Прави серия самостоятелни изложби в София, Стара Загора, Бургас, Хасково и други градове. Има изложби зад граница. Негови картини вече са притежание на колекционери в страната и чужбина. През юли 2017 година Кавръков е един от авторите на изложбата „Срещи“ от „Великолепната Петорка" млади художници на Стара Загора.

НП благодари на родственицата Стефка Фотева за информацията и съдействието.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.