Айтос
Айтоските учители-ветерани:Да си буден за новото и доброто
TразмерT

В навечерието на Деня на будителите, ветераните-учители от клуб „Вяра" - Айтос празнуваха заедно с кмета Васил Едрев. „Може би случайно този ден се изписва с три единици, а може би ни напомня, че първото условие да си успешен в това, което правиш или мечтаеш, е да си буден за новото - в науката, в живота. Да знаеш кое е ценното и доброто за човека, за другите. Затова най-важното е да сме будители с доброто, което вършим", заяви с апломб пред колегите си Димитрина Томова.

Председателят на клуба Славка Калчева пък изрази общото преклонение на учителите-ветерани към словото и духа. Тя поздрави колегите си за празника и им благодари за идеализма, с който в годините следват просветителската си мисия. С поклон и огромно вълнение, Калчева помена с прекрасна ода айтоския първоучител Господин Димов Бъчеваров.

Чуха се много стихове и се изпяха много песни за будителите - с такава искрена обич, каквато носят в сърцат си само призваните да бъдат учители. „За нас, най-голямата награда е признанието на колегите, затова днес клуб „Вяра" ще даде признанието си на кмета Васил Едрев и на всеки един от членовете на клуба със „Сертификат за признание". „Г-н кмете, поканихме Ви като колега. Знаете пътеката към нас, вратата ни е винаги отворена за разговор, за въпроси и дискусии" заяви Димитрина Алексиева, и връчи сертификати с индивидуални личностни оценки на всички присъстващи.

Учителите показаха жив интерес към проблемите и успехите на Община Айтос и поканиха кмета на следваща „работна" среща, защото „на празник за работа не се говори". Кметът Васил Едрев сърдечно поздрави ветераните, част от които са били и негови учители, и заяви готовност да отговаря на всички въпроси и внимателно да се вслуша в предложенията, продиктувани от житейския им опит и мъдростта на годините. „Посветили сте десетилетия от живота си за обучението и възпитанието на хиляди айтозлии. Възхищавам се на Вашата инициативност и енергичност, от богатия ви клубен живот и будителския ви дух. Бъдете до младите си колеги, за да им предавате не само знания, но и харизмата си на възпитатели и просветители. Честит да Ви е Денят на будителите. Поклон от всички Ваши ученици!", каза градоначалникът. Клубът го дари с орел и с пожеланието "На крилете на орела - символ на града, да води общината и хората напред и нагоре!"

Професионализмът и етиката, явно не изчезват с годините. Те проличаха в тънкото чувство за хумор на ветераните, в желанието им да пишат в рими и в проза, да рецитират и пеят, да даряват другите с обич и емоции. А клубът ги събира с вниманието и уважението към успехите на другите и в подкрепата им един за друг. Днес, макар и извън класните стаи, учителите-ветерани остават удивителен пример за личности, носители на ценностите. На хора с достойнство, дълбоко честни и искрени в желанието си да правят и да срещат доброто. А ние?! Ако не друго - дължим им уважение...

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.