Айтос
Айтос пази единствените експонати на техника и въоръжение в областта
TразмерT

Сред тях - самоходна артилерийска установка,  участвала във Втората световна война

 

Занятие за усвояване на знания, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер и за мисиите и задачите на въоръжените сили, проведе с деветите и десетите класове от двете средни училища в Айтос подполк. Данчо Мешлинков - Началник на Военно окръжие - Бургас. Беше представена информация за Сухопътни войски във връзка с празника им на 19 ноември и прожектиран филм за възстановката на боя при Страцин, която се проведе на 21 октомври т.г., край с. Съдиево.

Най-интересната част от занятието с айтоските ученици беше разглеждането на танка, оръдието и самоходната гаубица, които са ситуирани на терен до бившата айтоска кариера. Подполк. Мешлинков представи тактико-техническите им данни, повечето от учениците за първи път можаха да видят отблизо истинска военна техника. Танкът е бил на въоръжение в 24-та айтоска танкова бригада, а самоходната артилерийска установка е участвала във Втората световна война, научи НП. „Това са единствените експонати на техника и въоръжение в цялата Бургаска област, благодарение на инициативата на Военен клуб - Айтос и Иван Иларев. Работим заедно с ВК-Айтос много добре по патриотичното възпитание на младежите, каза за общинското издание подполк. Мешлинков.

Вместо военнослужещи да влизат в клас, тази година се провеждат комплексни занятия на полигони, в музеи и във военни киносалони, което видимо вдигнало интереса на учениците към военната тема, призна още подполк. Данчо Мешлинков. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Реквием за две изключителни айтозлийки
Айтоските учители-ветерани:Да си буден за новото и доброто
Айтоската школа по борба отново доказа високата си класа
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.