Бизнес
„АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ фалира
TразмерT

Дона МИТЕВА

Започнаха да се сбъдват  думите на опитни хотелиери, след фалина на втория най-голям британски туроператор „Томас Кук“ и неговите подразделения в различни части на Европа. Фирмата – представител на „Томас Кук“ за България  „АСТРАЛ Холидейз“ обяви фалит.

„С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите.

Това решение е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството. Причините да се стигне до тук са комплексни, но това, което ни остава са спомените, невероятните моменти, когато Вие сте били щастливи, и когато сме били причината за Вашето добро настроение и пълноценна почивка. През годините винаги сме се старали да постигаме високо качество на предлаганите от нас услуги и да осигурим максимален комфорт на нашите клиенти, както и незабравими изживявания.

Уверяваме Ви, че ръководството на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД е предприело всички необходими мерки и e изпълнило всички свои задължения във връзка със Закон за туризма, за да защити Вас, своите клиенти. „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД поддържа валидна застрахова „Отговорност на туропратора“, за да може там където нашите неимоверни усилия не са достатъчни, да бъдем подкрепени от нашите партньори ЗК „Уника““. Това писмо, подписано от ръководството на АД-то се появи на страницата на туроператора.

В него се подчертава още, че  пътуванията на всички клиенти, които са закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД,  и които в момента се намират зад границата, са изцяло платени. Така че не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги.  Бъдещите планирани пътувания няма да се осъществяват. Клиентите с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на  фирмата. Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени. За проверка на разписанието и часовете на полетите, от фирмата препоръчват клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети.

„Подчертаваме, че клиентите на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД и ЗК „Уника“, с покритие - 700 000 лв. Координатите за връзка със застрахователя и още полезна информация са посочени в съответните договори за туристически пакети и приложенията към тях“, се казва още в съобщението за несъстоятелност.

„Фалитът на „Астрал“ бе неминуем, при положение, че той бе в същото състояние като „Томас Кук“ от преди две- три години. На всички беше ясно, че ще се стигне до тук. Те направиха същата грешка като „Томас Кук“ – решиха, че като се разраснат могат да преодолеят вероятността от фалит. Но какво се случи: не само, че не успяха да преодолеят несъстоятелността, но и  фалираха заедно с туроператора, който преди време отнеха от друга фирма. Не може да обслужваш фалирал туроператор и при тебе всичко за е ок“, коментира за „Черноморски фар“ Диана Колчева, председател на сдружение  „Клуба на хотелиера – Несебър“.

От слухове в бранша става ясно, основателят на фалиралата българска фирма – Христо Гълбачев, е в близки отношения с министърът на туризма Николина Ангелкова. Вероятно и за това се шушука,  че са дадени пари от Министерството на туризма за реклама, както на „Томас Кук“, така и на „Астрал Холидейз“. Хотелиерите недоволстват, защото на всеки един договор с туроператор, те дават 2 % за реклама от всяка една фактура.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.