Айтос
Асфалтът в Пещерско изнерви мъгленци
TразмерT

През последните седмици, асфалтираните улици в Пещерско явно станаха причина за недоволство в съседното село Мъглен. Пещерско е с нови улици, а ние газим кал, коментират местните и изпращат до националната телевизия видеа и снимки на действително калните след зимните дъждове улици в селото.

По-интересно е, че недоволството взе да прелива точно сега, години след като улиците в Мъглен бяха разкопани за реализирането на грандиозен проект за канализация. Каква част от проекта беше реализиран през 2007/2008 г. и до сега е трудно да се каже, но парите за изграждането на канализацията бяха тотално спрени заради нови изисквания на ЕС. Проектът се провали, някои от улиците останаха без настилки, а малки населени места като Мъглен сега не могат да получат средства по оперативна програма „Околна среда" за доизграждане на канализацията.

Ситуацията от години е патова, но Община Айтос направи това, което беше възможно в случая с Мъглен. Кандидатства с проект по ПРСР 2014-2020 за ремонт на ВиК-мрежата в три села, включително и в Мъглен. Проектът е одобрен, предстои подписване на договора за финансиране на дейностите, което означава, че точно сега не може да се слага каруцата пред коня. Естествено, първо ще се ремонтира водопроводната мрежа и едва тогава ще мислим за реновиране на улиците, категоричен е кметът Васил Едрев.

От 2011 г. насам Общината нонстоп кандидатства с проекти за довършване не само на мъгленската канализация, но и канализациите в селата Карагеоргиево и Тополица. Ще припомним, че проектите в трите най-големи села на общината тръгнаха успоредно преди повече от десет години и бяха едновременно стопирани. Милиони за доизграждането обаче няма откъде да се вземат, още по-малко от общинския бюджет.

Логично, мъгленци са изнервени след дъждовете, но пък е добре да си спомнят, че само преди две години Общината направи и невъзможното, за да ремонтира една от възловите улични артерии в селото, дълга половин километър. Покрай ремонтите на четвъртокласната пътна мрежа в община Айтос, машините на фирмата изпълнител влязоха и в село Мъглен и само за два дни местните се сдобиха с новоасфалтирана улица. Така че никой и нищо не е забравено, най-малко калта в Мъглен. И е хубаво местните да знаят, че точно сега селото най-сетне има шанс след нов водопровод да се надява и на улични ремонти.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
Фотоизложба „По стъпките на Христа" откриха в Айтос
42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.