Любопитно
Арменският музей в Бургас - построен изцяло с дарения
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Арменският музей „Вазкен I” в Бургас, който отвори врати на 12 октомври, е изграден изцяло с дарения. Това заяви пред „Черноморски фар“ отец Бохос Микаелян, духовен пастир в арменската църква в морския град. Основни дарители са църковното настоятелство и Маргарита Мелконян, която прави дарението в памет на съпруга й - съдия Мелкон Мелконян и сина й Магърдич Мелконян.

„Идеята за подобен музей е от около три години. Тогава хората не вярваха, че това може да случи, но с Божията вяра бях сигурен, че ще стане факт. След като по-рано тази година ни бе дадена зелена светлина, парите бяха събрани изключително бързо. С построяването на музея аз сбъднах една своя мечта“, каза още отец Бохос.

Причината, поради която той дава основи на идеята е, че до преди това ценните находки са стояли в кашони и не са намирали приложение. Те са дарени от арменци, чиито предци са дошли в България в периода на арменския геноцид, извършен от Османската империя.

Сградата на музея се намира точно до църквата „Сурп Хач“ (Свети Кръст). В нея могат да се видят евангелия, църковна утвар, свещени одежди на стотици години, както и предмети, свързани с арменската вяра и култура.

Сред експонатите е и Библия от 1834 година на турски език, написана с арменски букви.

„Тя е направена така за хамшенските арменци, които са можели да четат на родния си език, но не и да го разбират“, пояснява отец Бохос.

Друга ценна находка е сабя, която е била собственост на арменска жена и е воювала с нея по време на турския геноцид.

„Предостави ни я местен арменец, чиято сабя е принадлежала на неговата баба Ахавни. Той ми сподели, че е изключително щастлив от възникването на музея, тъй като може да ни я предостави. Доста кръв се проляла по нея“, уверява ни 28-годишният отец Микаелян.

Музеят е втори по рода си в България. Досега такъв е имало само в Пловдив. В бургаската сграда предстои да бъдат изложени още експонати, които да намерят своето място.

Самият отец Бохос Микаелян, който е роден в Ереван, пристига в Бургас преди малко повече от три години. Признава, че първоначално му е било трудно, защото: „хората не ме познават и аз не познавах тях“. Носталгията по родната Армения също си е казала думата. Но с времето е свикнал и сега се чувства щастлив тук.

Пожелава си да вижда пълни църкви, но не само по празниците и да бъдат пълни с хора, които да знаят защо са в Божия храм. Вярва, че нещата се развиват в правилната посока и някой ден и тази му мечта също ще се сбъдне.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Днес почитаме Света Анна
Стари карти разбиват твърдение на БАН, че Бургас е едва на 150 години
Как ще почиваме по празниците?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.