Бизнес
Арендатори отнасят по осем бона глоби заради мор на пчели
TразмерT

Дона МИТЕВА

Пробите от растенията и от пчелите от пчелина на д-р Пламен Димитров, където имаше мор вследствие на третирането на рапицата с препарат от арендаторите са готови. „Шефът на БАБХ в Бургас д-р Георги Митев се похвали, че има вече написани три акта на базата на излезлите проби – това са моите. И трите проби  - от растенията и от пчелите, са положителни за наличие на вредни съединения“, категоричен е пчеларят. Актовете са на стойност по 8 хиляди всеки.

За съставените актове потвърди и д-р Георги Митев, директор на Областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните. „Ние сме контролен орган, но въпреки всичко наши експерти са предупреждавали арендаторите да спазват наредба номер 13. В община Камено са предупредени всички, за това има и подписани протоколи. Обходили сме ги човек по човек. Колегите  са обходили и част от Айтоска и част от Карнобатска община. А се надявам, че от служба „Земеделие“ са си свършили работата, защото както подчертах, предупрежденията не са наше задължение “, коментира д-р Митев.

Тази пролет отровени пчели има в Добричко, Плевенско и Монтанско. Причина за това, според пчеларите, е пръскането на земеделски култури с токсични за пчелите препарати по време на цъфтежа им. Пчелари от Бургаски регион също пострадаха.

В началото на май пчелари излязоха на протест в Плевенско заради неспазването на законите и липсата на контрол върху собствениците на обработваеми площи и арендаторите, които ползват пестициди.

По думи на д-р Димитров положителна е и пробата на неговия колега Юмер от село Малина. Но тя е само от растенията. Подмор на пчели не е имало в този случай в село Малина, уточниха от БАБХ.

И в четирите проби е отчетено наличие на хипермитрин. „За мен това означава, че арендаторите купуват евтини препарати от съседите ни, а пишат, че пръскат с щадящи за пчелите препарати“, казва Димитров.

Има наредба, която регулира отношенията между пчелари и земеделски производители, но тя не се спазва от арендаторите, смятат пчеларите.

Докторът, чийто пчелин е от около триста кошера и се намира в село Вълчин, е категоричен, че срещу Чавдар Иванов на сто процента ще заведе иск през съда за нанесени щети, защото при този арендатор е рецидив. Предходната година също е навредил на медоносните мухи. Тогава са се разминали със споразумение и три хиляди лева, които  по настояване на пчеларя, арендаторът е внесъл като дарение в сметката на Пчеларско дружество „Бургас“, а не му ги е дал лично. „Нарочно го накарах да внесе тези пари в дружеството, защото знаех, че ще ме обвинят, както и сега се случва, че едва ли не ги изнудвам за пари“, обясни д-р Пламен Димитров.

Другите двама арендатори са нови и пчеларят предпочита първо да разговаря с тях и след това да  прецени дали да ги съди.

Д-р Димитров е категоричен, че остатъчни вредни съединения, вследствие на обработката на посевите с различни химикали има не само в меда, но и в останалите продукти. „Хубаво е, че все повече хора искат да водят здравословен начин на живот, но това трябва да стане политика на всички“, заключава той.

Доктор Димитров сподели пред наш репортер и един любопитен факт  в подкрепа на това, че пчелите допринасят и за растенията: „Агрономи от Сан-Стефано, които  сеят рапицата си около пчелини ми споделиха, че тези блокове, които са около пчелите, дават с 30 - 40% повече продукция“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Бургас дават от три до 30 лева за цветя за учителката
Русофилският шпионски скандал ще се отрази върху туризма
Уловка ли са големите сезонни намаления?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.