Бургас
Анкетно проучване: Всеки пети бургаски ученик пуши
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

Всеки пети ученик в Бургаско пуши цигари. Изводът е на база анкетно проучване сред 200 тийнейджъри на възраст 13-18 години от общините Бургас и Сунгурларе. Данните предоставиха от РЗИ по повод Световния ден без тютюнев дим, който отбелязахме вчера.

В анонимното допитване 20% от подрастващите се определят като пушачи. Детайлните разбивки от анкетата изсветляват още любопитни подробности: 62,5% от употребяващите цигари пушат до 10 цигари дневно, 27,5% съобщават за 11-20 изпушени цигари дневно, 5% пушат от 21-30 цигари на ден, пак толкова си позволяват и над 30 цигари дневно.

Почти половината от пушачите признават, че денят им започва с цигара – първата палят сутрин, непосредствено след ставане от сън. 27,5% от тийнейджърите не се притесняват и си пушат спокойно на публични места - паркове, дискотеки, на улицата. В къщи пушат 30 на сто, заедно с приятели 22,5%, в района на училището 20%.

По-голямата част от учениците са запалили първата си цигара над 14 години – 21%. Едва 0,5 на сто са го сторили във възрастта от 9-13 години, научаваме още от анкетата.

Добрата новина е, че почти всички ученици - 97% са добре информирани за вредата от тютюнопушенето и знаят рисковете за тяхното здраве, 3% обаче не мислят за това. Половината твърдят, че са обсъждали последствията от употребата на тютюневи изделия с медицинските специалисти и педагози в училище. От употребяващите цигари ученици 55% искат да откажат цигарите веднага, останалите не са сигурни, че желаят да предприемат тези мерки за здравето си. 70% от пушачите смятат, че могат да откажат цигарите, когато си пожелаят, останалата част, около 30%, не са убедени.

Здравните експерти констатират, че през последните години не се наблюдава съществена промяна и тенденция процентът ученици, които употребяват тютюневи изделия да е по-малък. Сериозен проблем, който отчитат е, че учениците имат положителни мнения относно новите форми тютюневи изделия, като електронните цигари например. Друг момент, на който трябва да се обърне внимание според тях, е използването на цигари като подражание и маниер по време на партита и купони, които се организират в отсъствието на родители. От голямо значение са и финансовите възможности на ученика, като понякога родителят пропуска да потърси отговорност за какво са използвани. Експертите препоръчват родителят да не се страхува да казва “не” на децата си, ако това, което искат, не е това, от което се нуждаят. Децата да се научат на самостоятелност, на отговорност, да не използват постоянно технологии, вместо родителско общуване, подчертават още специалистите.

Световният ден без тютюн тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“. Кампанията е съвкупност от инициативи за повишаване осведомеността за отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на белите дробове на хората, като причина за развитието на рак и хронични респираторни заболявания.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски адвокат предлага: Смарт приложение със SOS бутон да помага на пострадали
Оперираха успешно Ламбо
В Бургас въвеждат зони за шофиране с ограничение до 30 км/ч
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.