Бизнес
Ангелкова се закани: Край със сергиите по тротоарите в Слънчев бряг
TразмерT

 Уличната търговия в „Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това лято и модерни павилиони с единна визия ще предлагат стоки на туристите. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на проекта за визия на преместваемите обекти в зона изток на курортния комплекс.

Тротоарните сергии ще бъдат премахнати и ще се упражнява изключително завишен контрол върху тази дейност. Нещо повече – в договорите за наем, които „Слънчев бряг“ АД подписва за преместваемите обекти, ще се включва клауза, според която при 3 нарушения за такива „разхождащи се щендери“ договорът да се прекратява, поясни министърът.

Монтирането на новите обекти ще започне веднага след одобряване на схемата за разполагането им и когато времето позволи, но преди да бъдат преустановени строително-монтажните дейности в курорта. Целта на проекта е да се създаде единна визия на тази част от Слънчев бряг, която е под управлението на акционерното дружество, както и за морските плажове, а след време може да стане факт и за цялата му територия. Това е цел, по която министерството работи още от създаването си през 2014 г. Темата е коментирана при всички срещи с представителите на бранша, особено с тези, които са свързани с летния туризъм, подчерта министър Ангелкова.

Идейният проект е съобразен с действащото законодателство и фактическата обстановка на място. Министър Ангелкова поясни, че се водят предварителни разговори с кмета на Община Несебър и ако този проект бъде припознат, той може да важи и за територията на целия курорт „Слънчев бряг“, а не само за зона изток, и не само за територията със собственост на „Слънчев бряг“ АД.

Арх. Искра Джахова, ръководител на работната група, която работи по проекта за идейната визия от септември м.г., съобщи, че павилионите ще са решени в синьо и бяло като типични летни цветове, и представи материалите, от които ще са разработени. Те са устойчиви на въздействието на морския въздух и вятъра. Ще са така конструирани, че да не позволяват да се предлага търговия извън тях, а позициите им ще са на места, които не пречат на туристите, пешеходците и колите.

Всичко е съобразено със законодателството, Наредба номер 10 на Община Несебър, фактическата обстановка на място, правени са обходи с изпълнителния директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров, за да се избере тази визия и най-подходящия проект да разполагането им, допълни министър Ангелкова. Тя съобщи, че концесионерите на морски плажове сами ще реализират тази визия според договорите, които са сключили. Обектите, които са в заварено положение, също ще бъдат сменени след приключване на договорите им.

Особено невралгично място в „Слънчев бряг-изток“ е крайбрежната алея, там има преплитане на собственост както на частни имоти, така и на държавното дружество като инфраструктура и на територията на плажа, каза още министър Ангелкова. Тя припомни, че поради изключително драстични нарушения през 2016 г. бе прекратена от нея концесията на плаж „Слънчев бряг-север“, където основното нарушение бе свързано с надвишаване на одобрената от министерството квадратура за разполагаеми обекти с почти 8 хиляди кв. м. Новите наематели трябваше да премахнат доброволно всички обекти в нарушение и към днешна дата това е факт, поясни министърът.

Изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров съобщи, че в схемата ще бъдат заложени не само търговски обекти, но и места за атракциони – велорикши, детски кътове, места за триколки и други, като разположението им ще бъде съгласувано с институциите и граничещите частни собственици.

Министърът на туризма отчете също, че 2017 г. е била изключително успешна за българския туризъм. „Само за първите 11 месеца имахме близо 8,5 млн. чуждестранни туристи и ръст от 7%. „Слънчев бряг“ заема най-голям дял от тази статистика. Над 5 млн. нощувки са реализирани в курорта, а приходите само от нощувки са близо 260 млн. лв. Общо приходите от нощувки и всички други дейности, свързани пряко и непряко с туризма в курорта, могат да се определят приблизително на 1 млрд. лв.“, заключи Николина Ангелкова.


 

Михаил Попов, зам.-председател на „Съюза на собствениците Слънчев бряг“ и член на УС :

Има доста въпроси, на които не можах да намеря отговор

 

Слънчевбрягският хотелиер сподели пред наш репортер, че съвсем случайно е научил от сайта на Министерството на туризма за въпросното представяне и е съчетал основните си задачи в столицата с това събитие.

„Точно какъв ще бъде броят на павилионите и кои са зоните, където ще се поставят на това представяне, не стана ясно. Единственото, което се разбра, е това, че павилионите ще бъдат в рамките на заложените по закон в ЗУЧК параметри.

Направи ми впечатление първо, че министър Ангелкова коментира, че всички обекти, които са били с площ, надвишаваща изискуемата, са премахнати. Това не е вярно. Премахнати са доста голям брой от магазините, но нито едно от заведенията. Някои от тях са с фрапиращите например 1000 квадратни метра, вместо седемдесет, и си стоят все още. Така че има още много какво да се желае в посока заведенията, говорим за ресторанти и барове.

Второто, и Златко Димитров и министър Ангелкова казаха, че това е идеен проект. А от друга страна, те говориха, че от това лято ще бъде въведена еднаквата визия, което вече означава, че е факт. За мен това е противоречие.

По визията – нямам нищо против – синьо и бяло – добре подбрани цветове. Предлага се павилионите да бъдат изградени с трайни материали като еталон, който е скъп материал. Но веднага възниква въпрос и за стойността на наемите. Въпросителните са и в тази посока“.

По думите на хотелиера, предварително не са водени разговори по въпроса с общата визия на павилионите с бранша от Слънчев бряг и на представянето в столицата е имало само журналисти.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Живите елхи от 25 до 60 лева
Харчим 275 лв. на човек за празниците
Можем да купуваме електронни винетки от понеделник
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.