Регион
Ангел Джамбазки: Скандалът с Агенцията на българите може да се окаже тежка политическа грешка
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Скандалът с Агенцията на българите в чужбина може да се окаже тежка политическа грешка. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки по време на визитата си в Бургас.

„Ако някой е откраднал една стотинка от българи от Македония, западните покрайнини, Украйна, или Молдова, трябва да бъде съден и да лежи в затвора. Да, всеки е невинен до доказване на противното, но най-малко ние ще си позволим да прикриваме някой. Да, този човек е предложен от нас и да, ако той бъде признат за виновен, това ще е наша тежка политическа грешка“, каза той.

Евродепутатът е категоричен обаче, че ВМРО не се занимава с издаването на паспорти и нарече това твърдение нелепо. Джамбазки обясни и целият процес.

„Агенцията не се занимава с издаване на гражданство. Тя дава първия документ, който представлява удостоверение за гражданство. Когато вземете това удостоверение, отивате в Министерство на правосъдието, там го разглеждат и могат да ви приемат, или отхвърлят. След това се отива в съвета по гражданство – там са ДАНС, Прокуратура, Интерпол, правят се проверки. И там, ако се потвърди се отива при министъра на правосъдието, който издава предложение, но и той може да ви отхвърли. Чак след това отивате при вицепрезидента, който по конституция решава дали да ви даде гражданство. Така че твърденията, че агенцията издава паспорти е нелепо. Аз съм скептичен и по сумите, които се коментират. Ако някой дава 5000 евро за този документ, това е абсурдно. Такава сума няма. Но това трябва да се разследва. Може би има хора, които са се опитвали да получат гражданство, разни криминални типове“, обясни той.

Джамбазки поясни, че политическата истерия идвала от ДПС, защото предният председател Борис Вангелов не позволил възстановяването на фалшиви турски гражданства.

„Имаше едни изселници от 50-те години. Това са няколко десетки хиляди турци. ДПС се опита да им възстанови гражданството, за да получи повече гласове, включително го съдиха на две инстанции. Сега те използваха този случай, за да направят политическа атака“, каза той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
75 310 000 лева е проектобюджетът на Несебър/Вижте за какво се заделят пари през 2019?/
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Търси ли си релса Валери Симеонов?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.