Любопитно
Американски военни скочиха за кръста в Бургас
TразмерT

Бургазлии, върнали се от чужбина и софиянци също уважиха традицията в морския град

 

Приятна изненада на този Йордановден се оказа решението на четирима американски военни да скочат за кръста в студените води на бургаското море.

Полковник Шанън Джонсън, военно аташе на САЩ в Република България, капитан II ранг Кори Джейкъбс, военно аташе на Военноморските сили на САЩ в Република България, подполковник Майк Нокунас, помощник военно аташе на Сухопътните войски на САЩ у нас и капитан II ранг Остин Гълет, помощник военно аташе на Военноморските сили на САЩ се включиха в традиционното скачане за кръста. Те бяха много развълнувани и горди от това, че българите са ги допуснали да участват в този ритуал.

„Тази година не успяхме, но догодина аз ще хвана кръста“, пошегува се на смесица между български и английски полковник Джонсън. Нашите родни юнаци обаче показаха на обучените и като „тюлени“ янки, че сме достойни противници.

Интерес към традиционното скачане за кръста имаше и от страна на бургазлии, живеещи в чужбина, както и от софиянци.

Антъни Стенли Георгиев, който е роден в Торонто, Канада, но е с бургаски корени, тази година се е прибрал специално за ритуала. „Използвах това, че съм се прибрал за празниците, за да се включва в тази хубава традиция“, каза 20-годишният канадец с български корени.

Софиянецът Евгени Дьонев е избрал специално Бургас, заради морето. „По принцип съм гмуркач и обичам да плувам, за това дойдохме в Бургас, заедно със съпругата ми и синът ми. Избрахме да дойдем тук, защото в река или езеро няма как да получа тръпката, която плуването в морето ти дава. Вчера дори тренирах тук на същото място, но днес конкуренцията беше голяма, имаше и сблъсъци, но както казват всичко е за здраве“, заяви с усмивка столичанинът.

В Бургас не е необичайно да има представители и на други страни, като през годините са участвали не малко руснаци. Тази година обаче интересът изглежда е по-голям и заради хубавото време.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По празниците: Бургазлии тръгнаха да си вадят паспорти заради Брекзита
Легенда от женската NBA лига учи децата в Бургас на баскетбол
„Алеко Константинов“ все пак ще е уличка на занаятите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.