Спорт
Алпинистът Атанас Скатов: Вярата е в основата на успеха
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Известният български алпинист Атанас Скатов представи в Бургас своята книга „Гашербрум“. Тя е част от поредицата "Над 8000 метра" и е третата поред след "Манаслу" и "Анапурна, Дхаулагири, Макалу". В основата на неговите книги са дневниците от експедициите на Скатов в Хималаите. В тях той проследява осъществяването на проекта си за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника (Хималайската корона на планетата) без консумация на храна от животински произход.

Срещата на алпиниста с бургазлии се състоя в експоцентър „Флора“ и премина при сериозен интерес. Сливналията разказа своята история и как се е захванал с този спорт. Интересното е, че до 2012 година той не се е занимавал активно със спорт, но това не му пречи да стане първият българин, покорил седемте най-високи върха на всички континенти, както и да изкачи два пъти Еверест.

„В основата на успеха е вярата. Ако някой ми каже: „Този връх е труден, няма да го изкача – значи той наистина няма да го изкачи“. Физическата и психическа подготовка също са от значение, а понякога трябва и късмет, защото невинаги времето ни позволява да постигнем своите цели докрай“, каза още Скатов.

Той разкри, че най-голямата му мотивация е неговият син, защото иска да му даде личен пример и да му покаже, че всичко е възможно, въпреки трудностите.

Следващата основна цел, която си е поставил българинът, е изкачването на връх Канчедзьонга, който е третият по височина в световен мащаб и изключително труден за покоряване.

Скатов призна, че понякога му е било изключително трудно и е изпадал често в тежки ситуации.

„Веднъж бях в Аляска, за да изкача връх Денали (6190 метра). Тогава още преди да е тръгнала експедицията се скарах с единия от организаторите и той ми отне разрешителното за изкачване. Нямах право да го изкача сам, защото не притежавах солово разрешително. Не ми оставаше нищо друго освен да се върна в България. Бях много разочарован, чаках с месеци за разрешително, а в последствие не успях да изпълня плана си. Казах си, че повече никога няма да стъпя в тази Америка“.

Затова той обича, когато е възможно, сам да покорява върхове. Мотивацията му не спира и на по-късен етап той изкачва връх Денали самостоятелно.

Няма да забрави и как на една от експедициите в Хималаите, живота си губят млад шерп и друг човек от групата. Скатов дори е запечатал на видео как самият той казва: „Никога вече няма да се катеря“. Но емоцията отминава и алпинистът продължава да следва мечтите си.

Друг интересен факт е, че Скатов е първият българин-веган, който е изкачил Еверест. Той е и първият наш сънародник, стъпил на връх Чо Ою в Хималаите, без кислородна маска.

Неговият съвет към всички алпинисти е, ако могат сами да покоряват върховете, които са си поставили като крайна задача. За в бъдеще самият той смята да не използва отново помощта на шерпи и кислородна маска.

Преди повече от месец Скатов е стартирал кампания в своята фейсбук страница, с цел набиране на средства, които да му помогнат при следващи експедиции, които струват доста пари. Досега финансирането си го е набавял чрез спестявания или частни дарители.

Самият алпинист разкри, че в социалната мрежа много хора му пишат и споделят, че той е в основата на тяхната мотивация. Присъстващи в залата също споделиха това мнение, че именно Атанас Скатов ги е вдъхновил и ги е накарал да си повярват.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаската полиция организира благотворителен турнир по футбол
Раздават 100 топки на спортния празник Бургас играе хандбал
Костадин Марков: Решението на министър Кралев е скандално
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.