Спорт
Алпинистът Атанас Скатов представи в Бургас амбициите си за 2020-а
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Най-известният ни алпинист в момента Атанас Скатов представи в Бургас своите амбиции за 2020 година. В препълнената зала „Петя Дубарова“ в Морското казино сливналията сподели, че догодина ще се стреми да изкачи останалите осемхилядници, които до момента не е успял да покори. Това са Броуд Пик, К2, Нанга Парбат в Пакистан и Шиша Пангма в Тибет, Китай. Ако успее да се справи с тях, той ще постигне т.нар „Хималайска корона“ или казано по-просто – ще е успял да изкачи всичките 14 осемхилядника в света.

„Трите върха в Пакистан е най-добре да се изкачат в периода юни-юли, докато Шиша Пангма – през пролетта или есента. По-добрите условия са наесен, но ако успеем да съберем пари, ще се пробвам още пролетта. Разрешителните за там станаха много скъпи, цената им вече е като за тези на Еверест. Освен това иска да има и шерпи с теб. Техните разрешителни също ги увеличиха и така се получава доста сериозна сума. Трябва и да съм много добре подготвен, здрав, силен. Когато всичко е наред – тръгваме. Ако всичко е наред, мога и четирите върха да ги покоря още догодина“, каза Скатов.

Според него връх К2 той е на мнение, че не е толкова страшен, колкото бива представян.

„Сигурно има над 1000 качвания там. Но все пак зависи и от много фактори – какви ще са метеорологичните условия, какви групи ще дойдат. Той стана доста комерсиален, което говори, че не е за извънземни. Това е връх като всички останали. Има сериозни отвеси, но те са за това – да се качват“, допълни алпинистът.

Интересното при него е, че до 2012 година не се е занимавал активно с какъвто и да е спорт, още по-малко с алпинизъм. Казва, че сняг е виждал само през прозореца. Атанас Скатов прави това абсолютно сам, без треньори, водачи, консултанти, съветници, наставници и всякаква вид друг помощ и курсове в планинарството и алпинизма.

През 2019 година Скатов, който е веган, успя да изкачи само в рамките на 140 дни четири осемхилядника - Кангчендзьонга, 8586 м, 15 май; Гашербрум I, 8080 м, 12 юли; Гашербрум II, 8034 м, 18 юли; Дхаулагири, 8167 м, 3 октомври. Именно с тези свои постижения алпинистът запозна публиката в Бургас. Това, което най-много го вдъхновява, е че всеки ден му пишат хора, които той е успял да мотивира, за да променят своя начин на живот.

Алпинистът дълго време раздаваше върху книгите си автографи на своите фенове. Доста от тях искаха и да се снимат с него за спомен

„Това ме мотивира най-силно и да продължавам напред – подкрепата на хиляди хора. Дори чужденци ми пишат, колко силно ги мотивирам. Хората ме питат как да се хранят, как да спортуват. За мен това е най-големият успех, а не дали ще изкача още няколко осемхилядника, не е толкова важно“, категоричен е Скатов.

Освен споменатите до момента негови успехи, той държи няколко внушителни национални рекорда: 11 върха над 8000 метра; 4 върха над 8000 метра в една календарна година, само за 140 дни; седемте континентални първенци Seven Summits; връх Еверест по Северния и Южния маршрут; Най-бързо българско изкачване на 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 върха над 8000 метра.

Автор е и на книги, продуцент на филми, мотивационен лектор, изнесъл над 200 лекции и презентации в България и чужбина, агроном по растителна защита, ентомолог, природозащитник.

Атанас Скатов обеща, че ако успее да изпълни поставената си от него задача, догодина той отново ще дойде в Бургас, за да разкаже за покорените четири осемхилядника.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нова Наредба предвижда справедливо финансиране на спортните събития в Бургас
Ефбет спонсорира и малките отбори
„Хебър“ би „Нефтохимик“ и грабна Купата насред Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.