Крими
Алекс, който уби две жени в Карнобат, на свобода срещу три бона
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Алекс Димов ще трябва да заплати 3000 лева, за да посрещне Нова година със семейството си. 18-годишният младеж уби навръх Задушница през ноември тази година две жени в Карнобат, шофирайки с висока скорост „Мерцедес-а“ си . Той обжалва наложената му от Бургаския окръжен съд мярка „задържане под стража“.

По време на заседанието защитата на подсъдимия, в лицето на адвокатите Красимир Кацарски и Марин Марковски, представиха декларация, с която Алекс признава детето си. От своя страна прокурор Валентина Маджарова внесе документ, с който се забранява на 18-годишния карнобатлия да напуска страната.

В хода на съдебния процес прокурор Маджарова посочи, че по закон за непредумишлено убийство, задържаният може да стои в ареста до 2 месеца. Срокът на Димов изтича на 3 януари догодина.

„Безспорно е, че престъплението е с висока обществена опасност, причинена е смъртта на двама души. То е тежко, но не е умишлено, а по непредпазливост“, допълни още тя.

Според нея адекватната в такъв случай по закон мярка би следвало да бъде „парична гаранция“, не по-малка от 5000 лева, в предвид финансовите възможности на обвиняемия.

„Ако законът позволяваше Алекс да бъде по-дълго с мярка „задържане под стража“, бих искала той да остане в ареста“, категорична бе Валентина Маджарова.

Стана ясно и, че разследването е към края си. Останало е само извършването на автотехническата експертиза, която все още не е готова. Забавянето обаче не било по вина на подсъдимия.

Адвокат Марковски също посочи, че извън случаите на тежко умишлено престъпление, законът предвижда подсъдимите да престоят в ареста до 2 месеца от датата на взетата им мярка.

Защитникът на Алекс изтъкна пълните самопризнания, които неговият клиент е направил, съдействието пред съответните органи, както и чистото му съдебно минало. Освен това нямало опасност Димов да се укрие или да въздейства на свидетелите по делото.

„Ще помоля да го освободите момчето, аргументите ни са свързани със закона. Защо прокурор Маджарова трябва да съжалява, че максималният срок за задържане е само 2 месеца. Разбирам настроенията на хората, но законът е над всичко. Убийство по непредпазливост може да се случи на всеки. Защитавал съм в такива случаи хирурзи, доценти и хора с висок социален статус“, каза още Марковски.

Той поиска от съдийския състав да бъде наложена мярка „подписка“ на Алекс Димов.

„Това, че имал материални възможности, не е доказано. Има „Мерцедес“, но не всеки, който кара такава кола, е богат. Неговата кола е по-евтина от една „Дачия“, продължи със защитата си адвокат Марковски.

Според него имало опасност, ако Алекс не успее да събере парите, да не посрещне празниците с детето си.

„Не виждам причина да не го освободите по закон веднага“, категоричен бе той.

Другият защитник на Алекс Димов – адвокат Красимир Кацарски заяви, че исканата от прокуратурата парична гаранция в размер на 5000 лева, е „неразумна“. Причината е, че Димов не работи на постоянна държавна работа и не разполага със средства.

„Работил е в частния сектор, но не постоянно. Трябва да се грижи за детето си и 16-годишната си жена“, допълни в аргументите си Кацарски.

Неговото мнение бе, че ако мярката на карнобатлията бъде променена на „парична гаранция“, тя да не бъде повече от 500 лева. Желанието на Красимир Кацарски също бе на подсъдимия да бъде наложена мярка „подписка“.

От своя страна Алекс заяви, че съжалява за случилото се и помоли да му бъде взета по-лека мярка.

В крайна сметка съдът реши да пусне на свобода 18-годишният младеж срещу 3000 лева. Аргументите затова са, че няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, както и чистото му съдебно минало.

„Решението не е взето заради настъпващите празници. Липсват реални доказателства, които да формират опасност от ново престъпление“, заяви съдия Попова.

Наложената мярка може да бъде обжалвана в 3-дневен срок. Ако не се стигне до там, тя ще влезе в сила на 28 декември.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Пешеxодец загина след като бе блъснат на пътя Ветрен - Бургас
Крадец на гуми и джанти остава в ареста
Татко се изхарчи за гаранцията на обралия колегата си Иван
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.