Бизнес
Африканската чума удря по портфейла на потребителите
TразмерT

Дона МИТЕВА

Унищожаването на прасета от домашните стопанства и от свинекомплексите доби огромни мащаби за страната, което неминуемо започна да измества коментарите извън обхвата на това дали, кога и как ще бъдат евтаназирани животните и обезвъзмездени стопаните. Фокусът все повече отива към последствията, които ще трябва да понесе всеки един от нас, от въпросното заболяване. И ако сега всички се наслаждават на летните салати и рядко посягат към мръвката, то през есента и зимата картината ще се промени.

Цените на свинското месо вероятно ще растат и в България, както в целия свят, прогнозира Цветан Илиев, член на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България пред „Фокус”. Мотив за това твърдение е фактът, че в Китай, където се произвеждат и изяждат повече от половината прасета, отглеждани в света, 30% от тях са унищожени заради Африканската чума.

В България внасяме около 2/3 от свинското месо, което консумираме, коментират експертите. Така че без значение как се разпространява болестта, цените вероятно ще растат, защото растат по целия свят.

Цветан Илиев подчертава, че мерките срещу заболяването Африканска чума по свинете, предприети от държавните институции, са адекватни, но болестта е изключително опасна и се разпространява бързо. Факт е, че мерките съществуват, но има и други гледни точки и въпроси, които се задават все по-често, като например този: защо липсват екарисажи.

 

Статистиката  сочи

Годишно страната ни реализира 1 500 000 живи угоени прасета, предназначени за клане. В парична сума това се равнява на около 400 000 000 лв. спрямо последните цени на пазара. Според данните в момента свинете майки в основните стада у нас са около 60 000 на стойност приблизително 32 000 000 лв., включително повече от 5000 чистопородни свине-майки и нерези на стойност 7 300 000 лв. Моментната наличност в свинекомплекстите се изчислява на около 900 000 свине във всички категории или 140 000 000 лв.

Сметките показват, че за изхранването на всички тези прасета са нужни около 500 000 тона фураж годишно. Тяхната стойност пък е 250 000 000 лв., а 375 000 тона са зърнени култури, произведени в България. Вследствие на механизма за обратно начисляване на ДДС при зърнените култури, свиневъдството генерира над 24 000 000 лв. ДДС за държавата. Ако я няма реализацията на угоени прасета, зърното, използвано за изхранването на животните, ще бъде продадено в други страни и приходът от ДДС на България няма да бъде осъществен, пише agrozona.bg. И от там нататък се анализират факти, които категорично засягат собствениците на големите свинекомплекси от Северна България, които в момента понасят най-тежките удари от заболяването и хората, които може да останат без работа, заради спирането на нормалния начин на работа в засегнатите ферми.

Ударът по обикновения потребител

За седмица цената на килограм свинско месо вече се е увеличила с 19 стотинки в търговската мрежа. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. Средната цена в момента е 7,60 лв. за килограм, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец.

 Драстично поскъпване на свинското месо и крайните изделия, прогнозираха в края на миналата седмица за „Черноморски фар“ големите месопреработватели. България е реално пред угрозата да остане без индустриално свиневъдство, ако епидемията не бъде овладяна. Първите индикации за промяна в цената на суровината вече са факт.

Очертава се дефицит във вноса и се проявяват колебания в цените в полза на доставчиците.

„Няма да е изненада, ако цената на свинското месо скочи между 20 и 30% на едро. Това няма как да не се отрази и върху крайните цени на колбаси и други месни изделия. Стремим се да задържаме цената, но неминуемо това ще доведе до оскъпяване от 15%“, коментира пред репортер на „Черноморски фар“ собственикът на едно от големите месопреработвателни предприятия в Северна България. В момента най-голям дял от вносната суровина заема тази от Германия. Специалистите прогнозират, че на европейския пазар ще влияят и процесите в Китай, където чумата също върлува с пълна сила, а азиатците са най-големите производители на свинско месо в света.

А реално погледнато и в момента цените не са ниски: В магазин на производител в центъра на Бургас свински врат с кост струва 8.40 лв., свински бекон 8.80 лв., свински гърди с кост 8.20 лв., толкова е и свинската плешка без кост, свинска кайма с подправки - 7.60 лв., пушен суджук - 8.90 лв., сланина - 6.20 лв., свинска наденица с праз - 8.40 лв., свинска кълцаница - 8.60 лв.

Ако емоционално Африканската чума по свинете не удря бургазлии, защото малцина са пряко свързани със созополското село Зидарово, където бе открито огнище на заболяването и бяха унищожени 107 животни от стопанства, тип „заден двор”. То финансово ще засегне всички, които ядат свинско месо. Ако заболяването не е опасно за хората, то е опасно за портфейла им.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цената на свинското продължава да расте
Търсят концесионери за морските плажове „Градина - Централен“ - част 2 и „Елените”
И през ноември има спад на туристи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.