Несебър
Адвокатът на Николай Димитров иска да му се измени мярката, за да положи клетва като кмет
TразмерT

Адвокатът на арестувания Николай Димитров Ина Лулчева е пуснала искане до Специализирана прокуратура да му се измени мярката за неотклонение-постоянен арест, за да може той да положи клетва като кмет. В молбата се посочва, че той е демократично избран от жителите на общината и се накърняват както неговите, така и техните интереси, освен това след като са приключили изборите и той е избран не може да извърши престъпление, в което е обвинен.

Николай Димитров бе избран на първи тур с над 60 % от гласовете, има решение на ОИК-Несебър, както и заповед на областния управител, с която се свиква първо заседание на Общинския съвет. На него трябва да положи клетва и новоизбрания кмет. Това обаче към момента е невъзможно защото специализираният съд го остави вв арест по обвинение за ръководител на организирана престъпна група в купуване на гласове.

"Препятстването на г-н Димитров да положи клетва като кмет на Община Несебър води до накърняване не само на неговото право на личен живот по смисъла на чл. 8 от ЕКПЧ, не само до нарушаване на забраната на чл. 31, ал. 4 от Конституцията на Република България, но и накърнява правото на жителите на Община Несебър да бъдат управлявани/представлявани от лицето, което те са избрали при пряк вот. Препятстването на г-н Димитров да положи клетва представлява пряка неоправдана намеса в местното самоуправление. По този начин, без да е необходимо в едно демократично общество, задържането под стража на Николай Димитров е опит чрез средствата на наказателното производство да бъде подменен действителният вот на избирателите“, пише в жалбата си адвокат Ина Лулчева.

Ако не бъде изменена мярката му, тя настоява да се осигури възможност той да положи клетва пред Общинския съвет на 11 ноември в 14 часа. За алтернативното решение се позовава на Решението Вецев от 2 май тази година на Съда в Страсбург.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
КНСБ изнесе лекция пред ученици в Слънчев бряг
Шестокласници в Несебър учиха колко велик е българският език
Проектобюджетът на Несебър -65 200 000 лева
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.