Несебър
Адвокат Драгомир Ошавков: Служебно отстраняване на Николай Димитров ще е опасен прецедент
TразмерT

„Това ще ни нареди до страни като Северна Корея“, смята той

 

Георги РУСИНОВ

 

Служебно отстраняване на Николай Димитров, както и на двамата общински съветници в ареста – Георги Георгиев и Петър Тодоров, ще е опасен прецедент, смята адвокат Драгомир Ошавков. Пред наш репортер бургаският юрист коментира казуса с арестувания избран кмет на Несебър и невъзможността до момента да положи клетва като такъв. Димитров е обвинен като лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове. Той е в ареста още отпреди вота на 27 октомври, когато бе избран на първи тур с 62% от гласовете на несебърци.

„Не знам дали хората осъзнават опасността от това валидно даден вот на избирателите и съответно кандидати, обявени за избрани, да бъдат заменени със следващи поред чрез свободно тълкуване от ЦИК на закона. Това важи и за общинските съветници и за кмета. Това ще е опасен прецедент, където български граждани, които не са лишени от право да бъдат избирани, са отстранявани „служебно“ от пасивно избирателно право - това да бъдат избирани“, заяви той и добави, че един такъв прецедент ще ни нареди до страни като Северна Корея.

Коментарът на Ошавков дойде във връзка с наш материал, в който се посочва, че ЦИК ще тълкува текст от Избирателния кодекс и по-точно какво означава „полага клетва на следваща сесия“ – дали конкретно следващата сесия, или всяка следваща.

„Текстът не оставя никакво съмнение, че става дума за всяка неопределена следваща сесия. Ако волята на законодателя е била да ограничи възможността да се закълнат на точно следващата първа сесия, текстът щеше за звучи така: „...на следващата сесия“, категоричен е юристът.

Ошавков изтъкна, че основно положение в демократичните страни, каквато сме и ние, е да зачита вота на избирателите.

„Изборите са един от малкото случаи на пряко проявление на волята на народа. И кметът, и общинските съветници са изборни длъжности - те получават правомощията си пряко от народа, не от държавната администрация. Ако с действията си държавата в лицето на ЦИК или репресивен орган, в какъвто се превърна прокуратурата, се намесят в този избор, тогава се нарушава основен принцип на демокрацията“, убеден е адвокатът.

Във връзка с всичко посочено от него като тълкувание на закона, той смята, че правилното решение е да се позволи на кмета и общинските съветници да положат клетва.

„Нека встъпят в длъжност, а после ако преценят, че има основания, да поискат отстраняването им. Към настоящия момент те не са лишени от избирателно право. Ако в ЦИК са учили Конституционно право от същите учебници, откъдето и аз - решението трябва да е такова“, уточни той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Проектобюджетът на Несебър -65 200 000 лева
В Несебър празнуваха Бабиднен
Представители на Община Несебър участваха на работен семинар в Албания
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.