Несебър
80 000 се стичат в Несебър за празника на града
TразмерT

Паметник на баснописеца Езоп да се издигне в Стария град, предлага виден историк

 

 

80 000 гости очаква Несебър за празника си днес на Голяма Богородица. През годините 15 август се превърна в културен продукт на града на ЮНЕСКО  и гости го планират в почивката си. С решение на Общинския съвет от 1991 година 15 август е обявен за празник на Несебър.

Два дни продължават тържествата, които започнаха вчера с представянето на книгата „Кметовете на Несебър след 1878 година“. По време на нейното представяне историкът проф. Пламен Павлов предложи на кмета Николай Димитров и градската управа да бъде издигнат в Стария град паметник или поставена плоча на древногръцкия баснописец Езоп, който по сведения на Аристотел е роден в Тракия и по-точно в древна Месамврия.

В навечерието на празника - на 14 август, акцент в програмата бе поздравителният концерт, организиран специално за гражданите на Несебър. От няколко години насам, по идея на кмета Николай Димитров, на този концерт се представят специално подготвени филми-портрети на граждани, които с труда и таланта си през годините са прославили Несебър извън неговите предели или са допринесли за добруването на съгражданите си. Снощи за несебърци пя Тони Димитрова. Днес е кулминацията, като сутринта започва Тържествената света литургия и ще бъде даден старт на плувния маратон, след това ще бъде издигнат пред крепостните стени националният флаг. Вечерта е кулминацията, която е около крепостните стени и Амфитеатъра, където ще има няколко концерта - на Тримата тенори и Васил Найденов. По традиция на този ден провлакът между стария и новия град се затваря за автомобили и се превръща в стъргало, по което се движат хилядите гости и жители на Несебър.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Епизоотичната комисия в Несебър проведе първото си заседание за годината
В Община Несебър обсъдиха предстоящия Бюджет 2019
75 310 000 лева е проектобюджетът на Несебър/Вижте за какво се заделят пари през 2019?/
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.