Поморие
44 юнаци скочиха за кръста на три места в община Поморие
TразмерT

Общо 44 смелчаци се бориха за светинята на три места в общината – 27 скочиха от крайбрежната алея в центъра на Поморие, 13 – от кея в кв. Св. Георги и 4 – от плажа в Ахелой. В централна градска част 29 мъже не се колебаха да се потопят в студените морски вълни. Пръв до кръста стигна Димитър Дончев. На вълнолома на ул. “Морска” в морето влязоха останалите смелчаци. Кръста улови Живко Илиев.

В Ахелой за трета поредна година като най-добър плувец се утвърди 22-годишният Тодор Илиев. Освен от кмета на община Поморие, момчето бе поздравено и от кмета на Ахелой Иван Георгиев.

Кметът Иван Алексиев поздрави всички участници в ритуала и им връчи парични и предметни награди. „Знам, че за много от участниците спасяването на Богоявленския Кръст се е превърнало в лична традиция, но съм щастлив, че все повече млади момчета се включват в този хубав ритуал за здраве и благоденствие“, каза той.

Стотици жители и гости отпиха за здраве от осветената вода и се включиха в последвалите литийни шествия. Шествията тръгнаха от храмовете до местата, от които бе хвърлен кръстът. Смята се, че който пръв хване кръста ще бъде много здрав и всичко ще му спори.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Данъкът върху недвижимите имоти в Поморие спада
Кметът Иван Алексиев отново е номиниран в конкурса "Кмет на месеца"
„Достойно есть“ започва днес в Поморие (ПРОГРАМА)
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.