Бургас
3630 бургазлии са сменили лични карти за месец
TразмерT

Изтичане на валидността - по-вероятна причина, а не хакерската атака срещу НАП

 

Георги РУСИНОВ

 

3630 бургазлии са подменили личните си документи в периода 1-31 юли 2019-а. Това съобщиха за „Черноморски фар“ от Областна дирекция на МВР-Бургас. В сравнение със същия период от миналата година, се наблюдава известно увеличение. През юли 2018-а личните си карти са подменили 2920 души.

Ситуацията е сходна и с първата седмица на август. Тази година от 1-ви до 7-и август лични карти са сменили 788 бургазлии, докато през миналата година в същия период са били 641.

Дали ръстът се дължи на страха от злоупотреба с личните данни след хакерската атака срещу НАП, не може да се каже със сигурност. Над 4 милиона българи бяха засегнати от нападението срещу приходната агенция, за което стана ясно на 15 юли тази година, но всъщност е станало месеци по-рано.

Още първите дни експерти обясняваха, че няма реална опасност за злоупотреби с изтеклите данни, тъй като не били достатъчни за каквито и да е схеми. Само 189 души бяха сред по-сериозно засегнатите, като на тях от НАП обърнаха по-специално внимание.

Вероятна възможност за сегашния ръст при смяна на личните карти е, че първата подмяна с новите документи бе извършена през 2009-а. На тях сега през тази година изтича 10-годишният срок. Доста бургазлии използват и това, че е лято и се връщат от чужбина, затова гледат да си оправят документите тук, защото става по-бързо, отколкото през посолствата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Учители от СУ„ Йордан Йовков“ в Полша по програма “Еразъм +”
Работодатели и директори на професионални гимназии дискутират как да привлекат ученици
Толерантност в действие демонстрираха в ОУ„Александър Георгиев - Коджакафалията“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.