Спорт
30 бона за „Черноморец“ 1919 разпалиха страстите в местния парламент
TразмерT

Инициативен комитет ще решава как да харчи парите за 100-годишнината на клуба

 

Георги РУСИНОВ

 

30 000 лева, предвидени за честването на 100-годишнината на „Черноморец“ 1919 през 2019-а разпалиха страстите в местния парламент. Живко Табаков предложи първоначално докладната да се оттегли тъй като никъде в нея не се упоменавало за какво ще бъдат харчени тези пари.

„За много по-малки суми сме правили план сметки, а сега тук говорим за сериозна сума, а няма нищо насреща“, каза той.

Станимир Апостолов, който е един от вносителите отговори на Табаков, че става въпрос за разчитане на тези 30 000 лева в бюджета на Община Бургас.

„Дали ще се изхарчат 3 или 30 000 лева е въпрос на организация“, поясни той.

Георги Дражев реагира остро на докладната като основната му причина бе унищожаването на стадион „Черноморец“.

„Темата е много болна. Първо изобщо не е вярно, че „Черноморец“ 1919 е продължител на традиции на „Черноморец“. Има едно огромно блато, в което са търговската марка, претенции, наследници и т.н. Председател на „Черноморец“ 1919 е прекия виновник за разрушаването на стадиона. Това е Костадин Марков по времето, когато беше заместник-кмет. Питам аз какво ще правим с тази докладна? Пир по време на чума?“, обясни той.

Бойчо Георгиев защити Марков, казвайки, че в момента той полага големи усилия да спаси отбора.

„Други общини отделят много по-големи средства за клубове, така че е редно да дадем тези пари. Бургаския футбол не е в цветущо положение, но ние сме длъжни да отделяме пари за него, доколкото можем“, категоричен бе той.

Георги Дракалиев обясни на Дражев, че явно не е прочел добре докладната.

„Не става въпрос за това, че общината ще дава пари на някой. Става дума за създаване на инициативен комитет, който ще организира тържествата по случай 100-годишнината на клуба. От нас се иска да отделим 30 000 лева от бюджета за това. Аз не мога да си представя, че общината няма да отдели пари за сто години български футбол“, поясни той.

Ангел Божидаров каза, че именно заради Костадин Марков е напуснал СДС след 19 години членство.

„В живота обаче трябва да се отделят личните от обществените неща. Не мога да не подкрепя тази докладна след като баща ми беше треньор в отбора, а аз съм вкарвал хеттрик с фланелката на „Черноморец“. Дали е първоприемник или не? Да може би ПСФК „Черноморец“ са първоприемника, но поне „Черноморец“ 1919 си работят без да искат нищо от общината. Затова нека си празнуват 100 годишнината“, заяви заместник-председателят на „Заедно за Бургас“.

Калчо Белов, който е и председател на комисията по спорт поясни, че е подписал докладната с ясното съзнание, че се прави нещо полезно за бургаския футбол.

„Имаме два бранда – „Черноморец“ и „Нефтохимик“. Общината е част от тях и хората трябва да се гордеят с това. Моментното им състояние е без значение. Ние трябва да браним тези брандове“, категоричен бе съветникът от ГЕРБ.

В последствие Живко Табаков се съгласи за даване на парите, но поиска инициативният комитет да представи план сметка за това как ще ги разходва до края на януари. Предложението му бе отхвърлено.

В спора се намеси дори градоначалникът Димитър Николов.

„Ясно трябва да се запише в кой параграф да бъдат записани парите, защото има два, където могат да влязат като перо – в културата и в спорта. Аз подписвам бюджета и аз нося отговорност. Не разбрах общината ли ще организира честванията, или ще преведем парите на някой, който да ги организира? Важно е да се знае“, поясни кметът.

Тук отново един от вносителите Станимир Апостолов хвърли светлина около сагата за 30 бона.

„Създаден е инициативен комитет, в който влизат бивши играчи, президенти и треньори на клуба. Този комитет подготвя различни инициативи, но в момента не може да се каже точно колко ще струва всичко. Организатор на всички мероприятия обаче ще бъде инициативният комитет.

В крайна сметка докладната бе приета с 39 гласа „за“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Охранителна фирма спечели благотворителния полицейски турнир в Бургас
Рекорден брой участници на полумаратона „Атанасовско езеро“ тази година
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.