Бургас
20 училища в Бургас очакват нови директори
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

До края на месеца се подават документи за директорските кресла в двадесет училища в Община Бургас. На страницата на управлението са обявени конкурсите за НБУ „Михаил Лъкатник“, ОУ „Петко Рачев Славейков“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Георги Бенковски“, ОУ „Александър Георгиев- Коджакафалията“, Английската гимназия, Прафесионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и др.

Още двадесет конкурса за директорски места имаше преди това и в областта. Това бе предният етап, който бе преди около 2 месеца. Тези конкурси вече са история. За съжаление обаче от тези двадесет места една трета останаха незаети  заради липса на достатъчно подготвени кандидати.

„Всички общини извън Бургас също имаха двадесет директорски позиции. И  тъй като за 40 директорски места да се прави конкурс на един етап е много трудно, бяха разделени така“, обясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието. По нейни думи компромис с нито един кандидат не е направен и за това отново, след известно време ще бъдат обявени вакантните директорски места в областта, извън община Бургас. Сега предстои битката за бургаските школа.

„Това е интересен момент в образованието по отношение запълване на управленските позиции. Тъй като горе-долу на двадесетина години се случва това освобождаване“, изясни Илиева.

Преди около две години бяха пенсионирани голяма част от директорите, които бяха навършили възраст, а някои от тях дори бяха поработили две-три години след това. Почти на всички места овакантените кресла бяха заети от заместник-директорите, които бяха посочени от пенсионирания директор. „Сега всички имат възможност, не само този, който е заемал длъжността временно изпълняващ, а всички, които отговарят на изискванията да си подадат документите“, каза Илиева.

Документи могат  да се  подават до края на месеца. В момента активността не е голяма. „Има една психологическа тактика, най-много документи се подават в последния момент“, споделя опита от предходни конкурси инж. Илиева.

Самите конкурси ще бъдат през ноември. Те са в два етапа: тест и събеседване.

До месец и половина ще стане ясно кои бургаски школа ще имат нови директори.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
12 трошки се помляха в зрелищен автокеч(СНИМКИ)
Две икони на свети Никола живеят втори живот в Историческия музей
За по-чист въздух: Само на хора, заявили желание, ще се подменят старите печки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.