Бизнес
20% спад на туристите през септември
TразмерT

Дона МИТЕВА

През септември 2019г. Бургаската област е посетена с чартърни полети и автобуси от 159 973 чуждестранни граждани, които спрямо 2018г. са в по-малко от 29 833, а това представлява  спад от 20%, сочи справка от Бургаската туристическа камара.

Запазва се тенденцията да има ръст на малки пазари като Естония, Ирландия, Дания и т.н и отлив от големите като Германия, Полша, Словакия, Беларус и Русия.

„Изчезнаха пазари като Испания, Армения, Кувейт, Гърция, Грузия, Узбекистан, Турция, Иран и Ирак”, коментира в анализа си председателят на Бургаската туристическа камара Иван Иванов.

Фалитът на английската фирма „Томас Кук“ и дъщерните фирми в Германия, Полша. Холандия и Австрия също е предмет на коментар.

„Въпросителните са много, но трябва да разберем по какъв начин ще бъде преструктурирана програмата на фирмата-майка. Подготвя се програмата. Ако тя бъде приета, фирмата ще може да продължи своята дейност, но ако бъде отказана, ще се обяви фалит. Делото отива в съда, назначава се синдик и фирмата започва да се управлява от съвет на кредиторите.

Нашите хотелиери ще бъдат формирани като кредитори и ще участват в разработката на заздравителната програма.

При този втори случай е изключително малка вероятността да се вземат парите от „Томас Кук“”, смята Иванов.

Като основни причини за спад на летния туризъм в Бургаската област посочва  преструктурирането на туристопотоците си към Турция, Тунис, Египет, Кипър и Мароко и намаляване чартърните полети, поради спиране на самолетите Боинг 737 Макс.

За  следващи периоди и особено ликвидиране на проблемите с „Томас Кук“ и подготовка на зимния и летен сезон 2020г. Иванов препоръчва преструктуриране на чуждите и българските фирми и намаляване срока на разплащане помежду им. Както и създаване на български гаранционен фонд.

„Незабавно МТ да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери, а именно премахване на ДДС към фактурите, за които няма плащане.

От страна на Правителството да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай, ще се отиде към масови фалити.

Назначаване на туристически аташета в Германия, Англия, Полша, Чехия и Скандинавските страни, които ежедневно да анализират състоянието на пазарите. Решаване проблема с визите на руския, беларуския и турския пазар”, предлага Иванов.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Гуми менте заливат пазара
Прибраха опасен колбас от пазара
Култовата кръчма „Бургаски вечери“ дължи около 60 бона на „БКС“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.