Регион
13 новозаразени с ХИВ за 2018-а в Бургаско
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

С 13 нови случая на ХИВ позитивни мъже и жени от Бургаски регион завършва 2018 година. Последният, чул стряскащата диагноза е регистриран в седмицата на коледните празници, сочи бюлетина на Регионалната здравна инспекция в града.

За миналата година новозаразените с ХИВ вируса са били 9, припомня д-р Величка Григорова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Бургас. Освен с нарастване броя на болните, 2018-а бе белязана със смърт на един от диагностицираните, жител на нашата област. Това се случи през месец март.

Лекарите подчертават, че положителната проба не е равносилна на присъда. Съвременната медицина разполага с около 30 вида лекарства, способни да контролират заболяването. При стриктно и адекватно лечение пациент с вируса може да не се разболее, посочват специалистите. Лечението обичайно включва антиретровирусна терапия, която обаче не рядко се прекъсва от страна на пациентите.

До преди няколко години заболяването бе доминирано от хетеросексуални мъже и жени. Докато сега най-многочислената група инфектирани са мъже, които правят секс с мъже.

Почти 40 млн. души по света живеят с вируса на ХИВ. У нас са регистрирани около 3000 пациенти, но се предполага, че реалния им брой е доста повече, тъй като голям процент от хората не се изследват. От РЗИ напомнят, че в специализирания кабинет на ул. „Александровска“ всеки може да си направи тест, който е безплатен и анонимен.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
12 къщи пострадаха от поройния дъжд в Община Камено
Как ще се нареди пъзелът в Созопол след ерата Рейзи
Народният певец Костадин Михайлов пее на празника на Равда
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.