Крими
12 години затвор за убиеца с тоягата от Вресово
TразмерT

Въпреки признанието му, делото не мина по съкратената процедура

И двете страни ще жалят присъдата

 

Георги РУСИНОВ

 

12 години затвор ще излежи  Петър Лечев за убийството на 49-годишния Станчо Желязков. Това реши Окръжен съд – Бургас. Младежът ще изтърпи присъдата при първоначален строг режим, като времето прекарано в ареста, което е малко над година ще му бъде приспаднато. Така фактически убиецът с тоягата ще лежи около 11 години.

Инцидентът е от 8 октомври миналата година. Тогава на поляна край ромската махала в руенското село Вресово 18-годишният Петър пребива до смърт Станчо Желязков с тояга, като е продължил да го удря в главата дори и след настъпването на смъртта. Предвиденото наказание по закон за престъплението бе от 15 до 20 години затвор.

След заседанието от прокуратурата коментираха, че ще решат в 15-дневния законов срок дали ще обжалват присъдата, която е около средната.

Адвокат Златко Златев, защитник на Петър заяви пред наш репортер, че със сигурност ще обжалват решението на Окръжен съд – Бургас.

„Искахме под минимума да бъде присъдата и това беше нашата насока. Още от началото искахме делото да се гледа по съкратената процедура като разчитахме с това присъдата да бъде редуцирана с 1/3, но нещата не протекоха така. Призна всичко, но една от страните не пожела да протече така. Така, че ще обжалваме понеже изцяло си признава вината и няма противоречие с фактите, които са изложени в обвинителния акт, не отрича стореното  и още по време на досъдебното производство оказа въздействие на разследващите. Не се е укривал, още сутринта споделил на баща си какво е сторил и полицията го е задържала“, заяви юристът.

Адвокат Дияна Вълчева, която бе повереник на пострадалите коментира за „Черноморски фар“, че доверителите й не са доволни от присъдата и най-вероятно ще обжалват решението.

„Да приемем, че присъдата е в приемлива граница, но при фиксирани максимални 20 години и имайки предвид профила на подсъдимия, ние искахме 15 и повече, т.е. около средния размер предвид конкретиката по случая. Така че по всяка вероятност доверителите ми ще обжалват размера на присъдата“, поясни тя.

Петър Лечев ще трябва и да плати общо 60 000 лева на братята и сестрите на загиналия Станчо т.е. по десет бона на човек. Съдът отхвърли иска на една от жените за 80 000 лева кръвнина.

Адвокат Вълчева  допълни още, че кръвнината е предявена по-скоро символично и не са с големи надежди, че тя ще бъде изплатена.

„Подсъдимият няма никакво имущество и надали ще бъде платена каквато и да е кръвнина. Липсва и добра воля. До момента никой от неговите близки не е влязъл в контакт с моите доверители, а иначе са и роднини“, уточни юристът.

Тя коментира и държанието на Лечев по време на процеса.

„Признанието му го има, но според мен то не бе пълно – има несъответствие в някои детайли, объркване в обясненията му. Всъщност аз не знам той дали съжалява за случилото се. Да, в залата изрази съжаление, но не знам дали е искрено. Твърдеше в един момент, че е имало нападение и е бил провокиран с противозаконно действие, но това остана недоказано според мен. Като излязат мотивите на съда ще видим“, добави тя.

Решението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано в 15-дневен срок и по всичко личи, че нито една от страните не е доволна от него.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Пет кокошки, две патици и десет гълъба станаха жертви на пожар
Пуснаха Пейко Янков срещу 100 бона гаранция
Екстрадираха в родината му казахстанеца източил 1 милион долара
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.