Любопитно
10 състава и десетки жители на Бургас се включиха в организирано от ГЕРБ фолклорно надиграване
TразмерT

10 фолклорни танцови състава от област Бургас се включиха във второто издание на „Поведи хорото в Бургас“. Инициативата бе организирана за от ПП ГЕРБ и се проведе на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на община Бургас. Неделният ден се превърна в истински празник на българския фолклор и традиции, много жители и гости на морския град се насладиха на майсторството на съставите. Сред тях бяха и туристи от други държави, които с интерес наблюдаваха характерни за различните региони на България танци. Преди началото на надиграването, всички състави в носии преминаха по централната пешеходна улица „Александровска“, съпроводени от народна музика.

Събитието уважиха народните представители Димитър Бойчев, Галя Василева, Ася Пеева, Диана Саватева, зам.-областният управител Севдалина Турманова, общински съветници. Областният ръководител на ГЕРБ, Димитър Бойчев,  поздрави всички и благодари на съставите за присъединяването към инициативата.

„Радвам се, че и към второто издание на „Поведи хорото в Бургас“ има толкова силен интерес. За нас, това е надпартийно събитие, което се превръща в хубава традиция и е важно да я продължим. Защото по този начин съхряняваме българския фолклор и показваме неговата сила и красота. Благодаря и на общинския съветник Юлиян Станков за добрата организация и личното му участие в събитието“, сподели бургаският депутат преди официалния старт на надиграването.

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, който уважи събитието, също поздрави участниците. „Идеята е прекрасна, няма как човек да не се впечатли когато види всички тези състави в пъстри носии. Такива събития ни дават възможност в забързаното си ежедневие да се спрем и да видим, че около нас има не само политика и проблеми, а красота и положителни емоции“, коментира Адемов.

Площадът в центъра на Бургас се оказа тесен за всички желаещи да се включат в мащабната инициатива на ГЕРБ. Танцовите състави „Лукойл“, „Крайморци“, „Гергьовче“, „Мартеница“, „Българит“, „Кайлии“, „Вая“, „На Хорото“, „Генгер“ и „Хоп Троп“ заедно със своите ръководители показаха майсторството си с два танца. Между изиграванията всички танцови състави и събралите се жители на морския град танцуваха заедно едни от най-обичаните хора – Самоковско (Бяла роза), Право и Еленино хоро.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По празниците: Бургазлии тръгнаха да си вадят паспорти заради Брекзита
Легенда от женската NBA лига учи децата в Бургас на баскетбол
„Алеко Константинов“ все пак ще е уличка на занаятите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.