Бургас
Започна укрепването на пропадналия участък на пътя край Сарафово
TразмерT

- Строителните дейности ще струват 200 000 лева

Петя ДОБРЕВА

Започна укрепването на пропадналия участък в района на надлеза на републиканския път I-9 на кръговото за квартал „Сарафово“ и „Летище Бургас“. Значително количество земна маса се свлече буквално на пътното платно на 1-ви октомври следобед в резултат на проливните дъждове.

Надлезът бе затворен за движение на моторни превозни средства, заради ремонтни дейности на участъка. Временната организация бе въведена на 29-и септември. Четири дни по-късно се свлече земната маса на пътя.

Ден след инцидента от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че Община Бургас трябва да извърши ремонта на свлечения насип на републиканския път I-9 Бургас при кръговото кръстовище за „Летище Бургас" за своя сметка. Участъкът попада в урбанизираната територия на квартал „Сарафово". Общината поддържа трасето в чертите на града по силата на споразумителен протокол с Агенцията.

Дейностите по укрепването на участъка започнаха. То ще струва 200 000 лева. Това сочат разчетите, направени от специалистите в общинска администрация. „Заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поискаме тези средства да ни бъдат възстанови от бюджета на Комисията по бедствия и аварии, защото това е извънредна ситуация“, обясни заместник-кметът по строителство в Общината Чанка Коралска.

Това не е единственият участък от републиканската пътна мрежа, който попада в територията на общината. Другите са – улица „Транспортна“, която е част от път I-9, както и отсечката от квартал „Ветрен“ до града. За тези отсечки от администрацията и агенцията всяка година подписват договори за поддръжка. Средствата, които общината получава за целта обаче са крайно недостатъчни.

Освен с ремонтните дейности на тези пътища, Общината има ангажимент и към общинската пътна инфраструктура. Средствата за четвъртокласните пътища обикновено не достигат. За да бъдат основно ремонтирани всички пътища, които са собственост на Общината са нужни около 20 млн. лева, сума, която е над възможностите на бюджета на администрацията. Затова всяка година приоритетно се ремонтират тези пътища, които са в най-лошо състояние.

Обикновено се заделят между 500 000 и 1 000 000 лева за кърпежи на тези пътища.

И в бюджета за следващата година ще бъдат заделени средства за довършване на пътя, който свързва квартал „Банево“ със село Изворище. Цялостното обновяване на отсечката започна през 2010-2011 година със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. Бяха обновени две трети от пътя. Останалата отсечка, която е с дължина три километра трябва да бъда довършена със средства на община Бургас. За последните четири години със средства от бюджета са ремонтират 1,5 километра. Остават още толкова, за да бъде пътят готов изцяло. Това е наложително, защото участъкът е тесен и там трудно се разминават два автомобила. Отсечката е натоварена и тя се използва и от тези, които искат да пътуват транзит за Слънчев бряг и минават оттам, за да излязат на разклона за село Миролюбово.

Освен с ремонта на участъка край Сарафово, Общината трябва да се справи и с друг проблем – укрепване на свлачището в самия квартал.

То създаде проблем на собствениците на имоти, които са на първа линия и буквално са метри от терена, където се свлече земната маса.

След инцидента от Община Бургас информираха с писмо и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проблема и ще кандидатстват за финансиране за проектиране и цялостно укрепване на бреговата ивица в квартал „Сарафово".

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.