Бургас
Заешка треска повали жена от Бургас
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

            Възрастна жена от община Бургас е заболяла от рядката болест заешка треска. Острото инфекциозно заболяване, известно още като лептоспироза, се причинява от заразени диви, домашни животни и гризачи – най-вече мишки и плъхове.

         „Жената е във възрастовата група 60-64 години. Веднага след като е диагностицирана със заболяването е започнало специфично лечение“, съобщи говорителят на РЗИ – Бургас Елица Карагьозова. 

         Конкретният причинител на инфекцията са бактерии от рода „Leptospira”. Хората и животните се заразяват чрез поглъщане на бактериите. Особено рискови за заболяването са професии като селскостопански производители, работници в кланици, ветеринари и др. Лептоспирозата протича в две фази, разделени от кратък безсимптомен период. Оплакванията започват от 2 до 26 дни след заразяване и са подобни като при грип или пневмония – висока температура, втрисане, мускулни болки, гадене и повръщане, силно главоболие. Вторият период е свързан с възпаление на мозъчните обвивки (менингит), бъбречна недостатъчност, увреждане на черния дроб и жълтеница. Възможни са и сърдечносъдови усложнения. Поради сложното симптоматично протичане на болестта, грешното поставяне на диагноза в ранните стадии на заболяването не е рядкост. Лептоспирозата може да бъде доказана чрез лабораторни изследвания на проби от кръв, гръбначномозъчна течност и урина, посочват специалистите. Лечението се провежда с антибиотици и поддържаща терапия с цел детоксикация на пациентите.

         В община Бургас е ригистрирано и момиченце с остра вяла парализа. Детето е във възрастовата група 1-4 години. Острата вяла парализа е вирусно заболяване, причинява се от полиомелитен вирус. Засяга най-често малки деца  и подрастващи. Първоначалните симптоми и тук са като при грип. На втория или третия ден започва пареза на различни мускули, най-често на лицевите. Това е свързано с болка и ограниченост на движенията в засегнатите мускулни групи. Острият стадий продължава около седмица. Заболяването е напълно лечимо, но ако не се диагностицира навреме е възможно да останат трайни увреждания. Лекарите напомнят, че най-сигурната профилактика е ваксината.

         Междувременно стана ясно, че в кабинета за анонимно и безплатно изследване на ХИВ в бургаската инспекция са се изследвали 29 души, 12 от които са обитатели на затвора. Не се съобщава за положителни резултати.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.