Руен
Вресовските кукери на „Сурва `2019" в Перник
TразмерT

Вресовските кукери, в голямата си част - жители на Айтос, и тази година ще участват в Международния фестивал за маскарадни игри „Сурва" - Перник. Най-авторитетният фестивал на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите, тази година ще се проведе от 25 до 27 януари 2019 година.

В последното издание на атрактивното събитие в Перник са участвали над 6000 души, Вресовската група за пореден път беше сред фаворитите. По-възрастни бивши участници твърдят, че заслугата за уникалните им маски имат старите майстори Колю Калков и Калю Димов, майстори на прочутите вресовски кукерски гугли. 

Макар че по традиция, обичаят се изпълнява само от мъже, днес под маските се крият и нежни лица - в групата има и девойки, които трудно можете да различите в чисто мъжките игри.

Кукерските игри са донесли национална и международна известност на село Вресово. Много са златните, сребърните, бронзовите медали, грамоти и отличия от участието им във фестивалите в Перник, Копривщица, Калипетрово, село Клименей - Карловско, Търговище, Ямбол, Елхово и много други фолклорни средища на страната.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Селим Иса, лозар: Положението в сектора е трагично
Сигнализират РИОСВ-Бургас за миризма между две руенски села
Образованието – основен приоритет на Руен
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.