Бургас
В навечерието на Никулден!Светна арката на Свети Николай в центъра на Бургас
TразмерT

Светкавична реакцията на Община Бургас последва след сигнала на „Черноморски фар“ за тъмната арка на свети Николай в центъра на града до подлеза на Операта. От известно време вечер тя бе тъмна и не светеше. От вчера вече е осветена в основата си.

Десетки жители преминават през нея на път за комплекс"Възраждане" или спирката на Операта.

Публикацията ни преди време бе по сигнал на нашия читател Георги Ангелов, който освен това да бъде осветена предлагаше и там да се състоят някой от събитията на празничния Никулден в Бургас като така се одухотвори мястото.

Арката е част от културната и духовна ос на Бургас, която започва от площад „Св. св. Кирил и Методий“ и свършва до Операта, която преминава през Компаса на улица“Александровска“

Тя е дело на художника Иван Бахчеванов. Прекрасното творение е от метал и камък, представляващо триумфална арка, от двете страни на която е поставен барелеф с иконографския образ на св. Николай Мирликийски – покровител на град Бургас.

Двулицевият барелеф на светеца е ориентиран в посоките на света изток - запад, напълно в духа на православната традиция. Така първите лъчи на слънцето на всеки нов ден и последните отблясъци на залеза огряват лика на светеца. Самият барелеф представлява творчески претворена икона, чийто оригинал се пази в катедралния храм на град Бари в Италия, където се намират и драгоценните мощи на св. Николай Чудотворец.

Поверията гласят, че ако преминете под арката, ще се излекувате от своите болежки и ще се изпълните с енергия и сили, дарени от светеца. Така че по време на престоя си в Бургас не пропускайте да минете под арката за здраве и благоденствие, пише в един от електронните гидове на града.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Депутатите от БСП – Бургас: Трябва да знаем колко полезен обем има яз. „Камчия“
За 7 дни: 820 водачи хвърчат по бургаските улици с превишена скорост
Боклукът на бургаско пристанище не е радиоактивен или токсичен
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.