Събеседник
В Бургас открих уюта
TразмерT

Никол Карабинова е родена на 26 септември 1993 година в София. Зодия „Везни”. Баща й е ръководител на фирма по озеленяване, майка й е начална учителка. Има по-малък брат, който е студент. Завършва средно образование в 22-ро СОУ „Г. С. Раковски” с интензивно изучаване на чужди езици. Владее испански, английски, руски. През 2017 година завършва актьорско майсторство в класа на проф. Ивайло Христов. Има няколко дипломни спектакли – „10 в Лондон” от Глен Клиланд, в ролята на Вероника, режисьор Малин Кръстев, „Комедия от грешки” на Уилям Шекспир в ролята на Адриана с режисьор Мартин Киселов. Театралната й кариера започва от пазарджишкия театър „Константин Величков”. Има епизодични изяви в „Откраднат живот” в ролята на Светлана, репортер в „Скъпи наследници”, в „Каръци”, филм на Ивайло Христов. Снимала се е в реклами, озвучава телевизионни сериали. Актриса на свободна практика. Никол е един невероятен работохолик. Била е в школа по спортни и латино танци. Играе салса, самба, джайв, ча-ча, пасо добле, валс. Класически и народни танци, джаз танци. Има вокално обучение (сопран). Пее поп, джаз, църковно славянско хорово пеене, народно пеене.

Владее източни бойни техники, бойни техники за театър и кино, фехтовка. През този сезон е на гастрол в бургаския театър. Играе Елка в „Гераците” с гост-режисьор Десислава Шпатова.

По всичко личи, че Никол е изключително отговорна за всяко ново начинание. Да й пожелаем късмет и попътен морски вятър!

- Никол, в предварителния разговор казахте, че това е първото интервю, което давате в живота си.  Кажете накратко, откъде произлиза тази рядко срещана фамилия?

- От баща ми знам, че някои от прадедите ни са живеели в планината около Асеновград и Пловдив. Имало е много вълци и хората нямало как да опазват добитъка си. Тогава един от дядовците ми се принудил да измисли оръжие, с което да защитават животните и така измислил първата карабина. Започнал да развива нещо като военен бизнес (смее се). Така се появила и тази фамилия – Карабинови. Били са заможни хора, но аз с карабина все още не съм стреляла. Това е, което знам. (Продължава да се смее).

- Това е добър старт за начало, но да продължим с въпросите. Бургаската публика ще има възможност да Ви гледа в най-новата премиера на „Гераците”. Играете Елка, роля- мечта за всяка млада актриса. Докато учихте в гимназията, знаехте ли кои са „Гераците“?

 - Доста провокативен въпрос. Разбира се, че знаех. Чела съм повестта, но не съм предполагала, че Елка ще бъде една от първите ми роли в началото на моя път в театъра.

- Коя е Елка във Вашата представа?

- Елка е силна жена, която се разкъсва от противоречия, но успява да устои на всичко, което се случва в дома на гераците. Живее заради детето си, стои откъм страната на стария Герак, но най-вече обича Павел.

- Доволна ли сте от постигнатия резултат?

- Никога не съм достатъчно доволна от себе си. Не знам още, как ни възприема публиката. Доста се притеснявам дали се е получило както трябва, след като знам, че за това няма точен отговор. Надявам се да съм се справила добре.

- Каква беше представата Ви за театъра, докато бяхте студенти и какво виждате сега?

- Още в началото бяхме наясно със ситуацията. Професорът много точно ни описваше какво да очакваме, когато се потопим реално в живота, но в нашите глави нещата изглеждаха много по-романтични от това, което виждаме сега. Явно човек трябва да се бори за това, което иска, да полага усилия и да има търпение. При мен всичко идва изневиделица, без да очаквам и да правя предварителни планове.

- Когато Ви поканиха да играете в Бургас, веднага ли приехте?

- Веднага! Нямах никакви колебания. Когато Борислав Чакринов ми се обади, не знаех какво да кажа, не знаех как да реагирам. Ето, както казах преди малко, дойде ми като изневиделица.

А и Бургас ми харесва. Сега започнах да го опознавам още по-добре. Чувствам се на мястото си.

- А кое беше първото Ви най-силно впечатление от театъра?

- В началото бях притеснена, тъй като съм от София и никога не съм била на квартира. Почувствах театъра като втори дом. Почувствах уют. Това, което най-много ме впечатли, е, че никой не говореше за себе си. Никога не изтъкваха себе си, не говореха за това какво са постигнали, интересуваха се единствено от мен – откъде съм, какво съм играла досега, и т.н., а това се случва много рядко в тези среди.

- А кой е първият човек, който повярва в таланта Ви и Ви насочи към актьорската професия?

- Майка ми! Тя първа повярва във възможностите ми, но да ме насочва към театъра – не. По-скоро усещах този интерес вътре в мен. Ни най-малко ме е интересувала финансовата страна на тази професия. Човек трябва да прави това, от което да се чувства свободен и щастлив.

- Какво ново научавате днес за театъра, това, за което не остана време в Академията?

- От срещата с нови режисьори винаги научаваш нещо повече. Бяхме свикнали да работим само с един преподавател и попивахме всичко като гъби. А сега с работата ми в различни театри, театралният пейзаж е доста по-пъстър. Има изисквания, които предизвикват.

- Какво си казвате след всяка първа репетиция?

- Казвам си: „Никол, трябва да се стегнеш малко…“ (Смее се).

- Смятате ли, че актьорите са хора неспокойни, винаги търсещи?

- Актьорите не трябва да спират да търсят. Нужно е доста по-голямо въображение, това, което малко липсва напоследък.

- Младият актьор губи ли самочувствие днес?

- След Академията човек добива известна доза самочувствие, но после като те ошамари животът, започваш да гледаш надолу. Самочувствието е важно само за хора, които оценяват кои са в действителност. Уважавам хората, които знаят какво искат и го постигат.

- От кой проблем, свързан с театъра, искате да се отърсите?

- Това, което не харесвам, е, че няма достатъчно кастинги. Кастингът важи не само за младите, важи за всеки актьор. Трябва да се поддържа творческа хигиена, когато повече от две години не си участвал в кастинг, ти губиш самочувствие, а това е пагубно. Трябва да бъдеш уверен в това, което правиш. Отиваш и показваш кой си. Ако те одобрят – добре, ако, не – продължаваш да работиш.

- Посочете няколко пиеси, в които много Ви се играе?

- Предпочитам пиесите на Тенеси Уилямс.  Бих играла с удоволствие в „Трамвай желание”, „Френският квартал”. В творчеството му има страхотна душевност. Искам да се докосвам до автори, които носят тази душевност и сила. Искам да остане в нас това, което да ни променя.

- А от българските?

- Допадат ми Елин Пелин, Йордан Йовков, обичам Радичков. С удоволствие бих участвала в „Бариерата” на Павел Вежинов. Уважавам много работите на Валери Петров. Заслужава си да се докосваме до българското. Виждам се във всичко, защото обичам провокацията.

- Имате ли театрален реквизит, който носите за късмет?

- Не си падам по суеверия. Това е малко изкуствена работа (смее се).

- Коя е Никол с пет думи?

- Много съм твърдоглава (смее се). Амбициозна, непокорна. Доста мрънкам, но това се случва само пред най-близките ми, и съм доста голямо дете. Обичам да казвам на хората това, което мисля без да ги наранявам, но приятелите ме определят като колоритна, дисциплинирана, социална, неконфликтна и доста чувствителна.

 

- С тази постоянна усмивка на лицето кога да разбираме, че сте в лошо настроение?

- Винаги съм в добро настроение. Нямам право да съм тъжна. Животът ми е достатъчно хубав.

 

- Вярвате ли в истинското приятелство?

- Приятелството се случва между хора, които са като две половинки на портокала. Просто откриваш човека, който е като теб. Понякога се обиждаме от неща, които знаем, че са верни. Важното е да се научим да прощаваме, защото никога не сме били съвършени и никога няма да бъдем.

- А лично Вие умеете ли да прощавате?

- Опитвам се, но невинаги ми се получава. Това също е едно от трудните неща в живота.

- Доколко може да Ви нарани една обида от приятел?

- Зависи! Приятелите, на които държиш най-много, могат да те обидят най-силно.

- Как разпускате вечер след представление?

- Обичам да слушам  музика и да танцувам сама.

- Театрален прах или домашен уют предпочита младият актьор днес?

- Смятам, че след като веднъж си вдишал прахта от сцената, трудно може да се отърсиш, сърби те цял живот. А уютът откривам в работата … РА-БО-ТА-ТА! …, ако искаш да успееш.

- Кое е това, което Ви занимава най-много извън театъра?

- Обичам животните и начините, които искам да усвоя, за да бъда полезна в тяхна защита.

- Вашият девиз в живота?

- Никога няма да ми омръзне да повтарям – Бъди. Мечтай. Сбъдвай.

 

- И в края споделете това, което най-силно желаете от престоя си в Бургас?

- Смятам, че когато хората ти подадат ръка, трябва да кажеш поне едно благодаря. Благодаря на директора Борислав Чакринов, на екипа, с който осъществихме „Гераците”, на всички колеги, на техническите служби, на Поли, на Нушето, на хората от барчето. Това отношение, което получих от тях за кратко време, ме поръси със звезден прах, за което им се покланям.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.