Бизнес
Цената на свинското хвърчи нагоре
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

Свинското месо достигна рекордни стойности през последните месеци. Всеки, който купува от него е наясно, че например за две пържоли и една наденица в магазина вече оставя десетачка. От два до четири лева е повишението на най-купуваната мръвка в Бургас. Експерти прогнозират, че за предстоящите празници цената на свинското ще продължава да расте.

 

Справката сочи

 

Седмичният бюлетин на Системата за агропазарна икономика /САПИ/ сочи, че към 13 ноември свинският бут се предлага от 6.80 до 12.40 лв./кг. Средната цена е 8.74 лв./кг. Повишението е с ръст от 1 до 4% и е регистрирано в девет области в страната.

Свинският врат се продава на цени от 7.80 лв./кг до 13.40лв./кг и средната за страната цена е 10.22 лв./кг. Увеличението е от 1 до 6% и е регистрирано в 6 областни града.

„Според официалната статистика увеличението на свинското месо е 4.4% - БНТ 1. Сравнението е с цените на пържолите преди чумата. Тя, тая чума явно и аритметиката е поразила покрай свинете. Защото в момента, според брошурата на „Билла“, кило месо е над 12 лв. за кг, преди отстъпка с биллакарт. В кварталните месарници цената е 8.60 - 9.00 лева, при цена от 6.50 - 7.50 преди чумата. Пита се в задачата колко лева са 4.4% според родната статистика?“. Такъв коментар направи преди дни адвокат Момчил Момчилов в социалната мрежа, който е явно подразнен от неадекватните сметки, от една страна, и от друга - от скока на най-масово консумираното месо у нас.

В началото на месеца данни от Генерална дирекция  „Земеделие и селски райони към Европейската комисия /ЕК/ сочат, че свинското месо в България е четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. По-скъпо месо от нас консумират единствено в Малта, следвана от Гърция и Кипър. Най- евтино е свинското в Белгия, Финландия и Швеция.

Тази година най-евтина е била мръвката през февруари, след това започва постепенен ръст, свързван логично със загубите в индустрията заради Африканската чума по свинете.

 

Обяснението

 

Обяснението за повишената цена на свинското месо на Стоян Червенков,  изпълнителен директор в един от трите свинекомплекса, които се намират в Бургаски регион, този в Зимен, е: „Като цяло от Европа свинското месо отиде в Китай, тъй като там голяма част от поголовието бе поразено от Африканската чума по свинете. Китайците нямат месо и внасят от Европа. Следователно – запасите, които бяха при нас – вече ги няма налични, за да внасяме в това число и ние, българите.

Българското свинско не стига, защото заради чумата доста свинарници колегите ликвидираха, и тези, които останахме, не сме в състояние да задоволяваме търсенето от свинско месо. Затова и цената се вдига и още ще се вдигне, тъй като стоката я няма – животните ги няма като количество и килограмите ги няма като килограми“. Той подчерта, че всеки свинекомплекс, в това число и този в Зимен, работи с определени капацитети, които нямат почти никаква промяна в рамките на една година. „Все едно да имате една кола, пък аз да ви кажа дайте ми още една ваша кола. Това няма как да стане“, дава пример Червенков. Той допълни, че е оставил само постоянните си клиенти, с които от дълго време работи. „Даже и при тях съм направил ограничения, тъй като търсенето е голямо и въпреки че е висока цената – търсенето продължава да е голямо, тъй като българинът трябва да яде свинско месо, не може без него. Но аз съм категоричен: стоката я няма в наличност. Молим се и сме взели всички изискуеми мерки да не дойде Африканската чума и при нас, защото загубите ще бъдат още по-големи за страната“, категоричен е Червенков.

Що се отнася до коментарите, които като фолклор се ширят сред потребителите, че се внасят некачествени меса от други страни, Червенков е категоричен, че не може да твърди подобно нещо. „Би следвало да не е така, но там си има други органи, които трябва да го кажат, а и да контролират“, обобщава производителят.

Той обаче е категоричен, че когато месото в Европа е скъпо, няма как у нас да е евтино. „Ние вдигаме цените не защото мислим лошо на народа, напротив – искаме да го задоволим, но трябва и да се съобразяваме с цената, каквато я диктува европейският пазар, нали затова искахме да влезем в ЕС“, казва Червенков. По негови думи, цената ще продължи да расте, но не се наема да каже какви примерно ще са цените около Коледа и Нова година, когато всеки иска да тръшне на трапезата поне един свински бут или тава със сочни пържоли.

„Всяка сряда виждаме каква е цената на свинското на борсата в Германия и от там нашите началници в холдинга, а и целият български пазар на свинско месо се съобразява с него. Ако се вдига там цената на месото – вдига се и при нас. Например тази сряда, която мина, цената се вдигна с 6 цента. Предната седмица се вдигна с 4 цента. За другата седмица никой не може да каже какво ще е“, обясни как се случва принципно ценообразуването.

 

Коментари

 

По-близо до ширещите се  масови теории за скока на цената на свинското е д-р Петър Бодуров, когото мнозина познават като последния директор на бургаското предприятие „Родопа“ и човека, който се бунтува винаги, когато из страната плъзнат болести по животните. „Обяснението за скока на цената на свинското е много просто – всичко беше инсценирано, както беше с агнетата, овцете и козите, за да може големите  вериги магазини да си пласират вносната стока. И съответно след като избиха толкова хиляди животни, логично е и да се вдигне цената на месото. Няма българско хубаво месо, много малко е вече“. По негови думи Африканска чума по свинете в България няма, а българската пазарна икономика се е превърнала в „позорна“ такава. „За мене като специалист ветеринар така наречената Африканска чума по свинете си беше едно обикновено заболяване, което си го имаше нормално и преди години и продължава да го има и сега, когато са летните  горещини. Това е един обикновен вирус, може да има и смесване на още едно - две заразни заболявания – червенка и т.н. А и международните институти, където бяха изпратени някои от пробите, доказаха, че няма Африканска чума в България. Освен това ваксина за това заболяване има.

Ако имаше такова заболяване, щеше да има хиляди умрели прасета, а не само откъслечни. Целта беше да се ликвидира и т.нар. „заден двор“ на частните стопани, защото те в обикновен смисъл бяха конкуренти – хората се бяха запасили с животни. А когато имаш домашно животно – няма да отидеш във веригата да пазаруваш“, категоричен е Бодуров.

Ограничението сега в стопанството тип „заден двор“ да се отглеждат до три животни той характеризира така: „Това е върховно безобразие в дни на демокрация – да ограничаваш хората колко животинки да гледат“.

По Коледа и Нова година консумацията на свинско няма да спадне, категоричен е ветеринарят, но ще се яде месо с по-ниско качество. Тоновете родно месо бе загробено и то ще се компенсира с вносни меса, които нямат качествата на българското. „Парадоксът е в това, че отново никой не потърси вина за тези, които бяха виновни за цялата история около Африканската чума. От 2009 година вървят процесите с унищожаването на българското животновъдство – първо бяха овцете, сега прасетата“, обяснява д-р Петър Бодуров. Той не пропусна да подчертае, че свинското, както и другите български меса са сред най-добрите в световен мащаб със своите хранителни качества.

 

Прогнози

 

През август Кирил Вълчев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ прогнозира, че Африканската чума по свинете в България ще доведе до поскъпване на свинското месо с 50% до Коледа спрямо същия период миналата година.

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече струва почти 8 - 9 лева, и то на едро.

Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата пред Нова телевизия, която следи равнищата на едро.

 

В Бургас

За сравнение избрахме месарски магазин в центъра на Бургас, откъдето даваме цените на част от предлагания асортимент от свинско на 25 юли и на 21 ноември.

свински врат с кост  8.40 лв./кг - 10.20 лв./ кг

свинска кайма с подправки 7.60 лв./кг – 8.80 лв./кг

свинска кайма за кебапчета 7.60 лв./кг - 8.80 лв./кг

свински гърди с кост 8.20 лв./кг – 9.90 лв./кг

свинска плешка без кост 8.20 лв./кг – 9.80 лв./ кг

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
През ноември 2019: Най-много руснаци са преспали в местата за настаняване в бургаско
Хижа „Тополица“ вече е частна държавна собственост
Работа от дома - от дистрибутори до творци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.