Карнобат
Три селища в Карнобатско с нитрати във водата
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

Повишено съдържание на нитрати е засечено в питейната вода на три селища в Карнобатско. Отклонение в нормите има и в проби, взети от местна чешма в град Карнобат. Това са установили изследвания на Регионалната здравна инспекция, проведени миналата седмица. Няма спрени съоръжения, но за чешмата е издадено предписание, което регламентира да се информира населението за проблема.

Селата с отклонения са Сърнево, Черково и Екзарх Антимово. „Водата и в трите населени места се следи периодично, тъй като попадат в списък с отклонение по показател нитрати. По Наредба, ако в продължение на повече от месец има завишение на тези норми, водопроводните системи трябва да се следят периодично, за да се установи причината за това“, коментира д-р Марияна Кофинова - директор на Дирекция „Държавен здравен контрол" в РЗИ – Бургас. В случая и за трите села обясненията клонят към факта, че  водоизточници попадат в земеделски земи. „Обработката на земята и торенето й влияе на показателя нитрати, макар той да не е постоянно завишен“, посочва експертът. За тези населени места обаче няма алтернативен водоизточник, затова остава в сила постоянното им следене от РЗИ и ВиК.

         Що се отнася до местната обществена чешма в Карнобат, по-скоро се касае за естествен процес, при който от почвата и различни процеси в нея се натрупват нитрати. „Тук не става дума за обработка на почвата с торове, по-скоро за естествени процеси като разграждане на биологични материали, като листна маса например и други“, поясни д-р Кофинова.

         В друго село - Ново Паничарево, община Приморско, пък са установени неприемливи цвят и мътност на питейната вода. Общо за седмицата са направени 24 изследвания на водата в 22 населени места в областта.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За първи път от 10 години!Повишават такса "смет"
Прототип от "Мисия Лондон" стана заместник на Екатерина Захариева
Ученици от Карнобат ще научат как се става Супер фермер
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.