Карнобат
Три селища в Карнобатско с нитрати във водата
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

Повишено съдържание на нитрати е засечено в питейната вода на три селища в Карнобатско. Отклонение в нормите има и в проби, взети от местна чешма в град Карнобат. Това са установили изследвания на Регионалната здравна инспекция, проведени миналата седмица. Няма спрени съоръжения, но за чешмата е издадено предписание, което регламентира да се информира населението за проблема.

Селата с отклонения са Сърнево, Черково и Екзарх Антимово. „Водата и в трите населени места се следи периодично, тъй като попадат в списък с отклонение по показател нитрати. По Наредба, ако в продължение на повече от месец има завишение на тези норми, водопроводните системи трябва да се следят периодично, за да се установи причината за това“, коментира д-р Марияна Кофинова - директор на Дирекция „Държавен здравен контрол" в РЗИ – Бургас. В случая и за трите села обясненията клонят към факта, че  водоизточници попадат в земеделски земи. „Обработката на земята и торенето й влияе на показателя нитрати, макар той да не е постоянно завишен“, посочва експертът. За тези населени места обаче няма алтернативен водоизточник, затова остава в сила постоянното им следене от РЗИ и ВиК.

         Що се отнася до местната обществена чешма в Карнобат, по-скоро се касае за естествен процес, при който от почвата и различни процеси в нея се натрупват нитрати. „Тук не става дума за обработка на почвата с торове, по-скоро за естествени процеси като разграждане на биологични материали, като листна маса например и други“, поясни д-р Кофинова.

         В друго село - Ново Паничарево, община Приморско, пък са установени неприемливи цвят и мътност на питейната вода. Общо за седмицата са направени 24 изследвания на водата в 22 населени места в областта.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
600 души идват в Карнобат за Балкански фестивал на изкуствата
БСП печели в Карнобат с над 600 гласа пред ГЕРБ
Срещу 4 милиона лева: Карнобатската гара ще претърпи пълна трансформация
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.