Бизнес
Търсенето на работници от трети страни за лятото нараства
TразмерT

Дона МИТЕВА

3 043 заявления са подадени в Дирекция „Регионална служба по заетостта” от местни работодатели за трите години, в които има право на внасяне на работна ръка от трети страни. 2 330 от тях са от Украйна, 175 от Молдова, 176 от Русия.

Тази година е заявено да бъдат назначени в туризма 1043 души от трети страни, 808 от тях са от Украйна.

Най-много българските работодатели са изявили желание да  вземат сервитьори. За трите години техният  брой 958, като за тази година техният брой до момента е 296. А със сигурност ще бъдат подадени още заявления. В туризма има проблем с липсата и на танцьорки, затова се налага да бъдат внесени в страната ни 23 момичета, както и 8 масажиста и петима спасители. 

От ДРСЗ подчертават, че данните са само за заявления, подадени в бургаската служба. Такива заявления се приемат още в столицата и във Варна.

Що се отнася до конкурентноспособността на наеманите в туризма чужденци от трети страни, ескпертите коментират, че тя е нулева, защото от тях не се изискват документи за квалификация. „Нашите работодатели вероятно ги наемат от една страна защото няма достатъчно българи, които да покрият всички работни места по морето, и от друга, защото им излизат по-евтино”, коментира директорът на „Бюрото по труда” в Бургас Живко Янакиев.

През миналия месец община Бургас отчита най-ниското равнище на безработица от всички общини в региона – 2.6%. В национален мащаб се нареждаме на четвърто място след София, Варна и Габрово. Тези данни показват все по-ясно, че наемането на сезонни работници е започнало, смята директорът на „Бюрото по труда” в Бургас Живко Янакиев.

Освен в туризма са били наети двама чужденци в сферата на селското стопанство. Те ще режат горски дървен материал.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.