Созопол
„Созополска дъга” събира рекорден брой участници
TразмерT

В продължение на три дни Созопол се превръща в столица на фолклорната магия и народното песенно и музикално творчество. Националният Фолклорен  конкурс „Созополска дъга“ ще се проведе за четвърти път и се посвещава на Деня на християнското семейство и християнската младеж. Целта на фестивала е да даде сцена на най- добрите изпълнители на фолклорна музика, песни и танци в България, а Созопол да се утвърди като фестивален град не само през летния сезон.

Конкурсът ще се проведе на 16,17 и 18 ноември  - петък, събота и неделя в Народно Читалище“ Отец Паисий 1896“ град Созопол.

Интересът към  събитието  привлече  рекорден брай участници в различни възрастови групи и категории от  самодейци от читалища в Бургас, Варна, Добрич, Карнобат, Провадия, Русе, Сунгурларе и др, както и изявени изпълнители на народна музика и танци от община Созопол. Община Созопол ще бъде представен от Детска фолклорна група “Осем,девет,десет”, Трио “Систърс” и ДФГ “Равногорче” към НЧ ”Ради Хаджиев”-с.Равна гора и Смесена битова група, Мъжка фолклорна група и ДФГ “Росенче” към НЧ”Ангел Величков 1902”-с.Росен.

Над 500 индивидуални и групови участници бележат рекорд на тозгодишното издание на фолклорния конкурс, които ще представят своя талант пред созополска публика.  Своето представяне в категориите Народно пеене и Танци участниците ще започнат от 10.00 ч. на 17 ноември и от 9.00 ч на 18 ноември. Квалитетно жури с председател народната певица Калинка Сгурова ще оценява изпълненията на участниците. Журито е в състав: Светла Караджова, народна певица, Йордан Станимираво и Росен Богданов- хореаграфи, Юлия Цанкова и Валентин Атанасов- БНР, Николай Докторов и Павлинка Тодорова- преподаватели в Националното музикално училище- гр. Варна, Саша Стоева - председател на РКЦ- Варна и музикалния педагог Цветана Кехайова.

 Гала концертът и награждаването на участниците  ще бъде от 18.00 часа в неделя. Най- добрите ще получат награди и грамоти.

Националният  Фолкларен конкурс„ Созополска дъга” е продължение на активната политика на Община Созопол да подкрепя и развива детския талант, както и да обогатява културния календар с високохудожествени събития. Той се провежда под патронажа на кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Созопол празнува Никулден
„Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници
Старото военно училище на остров Свети Кирик става център на археологията
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.