Спорт
Ще има ли революция във финансирането на бургаския спорт
TразмерT

Георги КОСТАДИНОВ

 

Вече е готов проектобюджетът за 2018 година на община Бургас. От него се вижда, че парите за финансиране на спортните клубове са в размер на 921 хиляди лева. Още 229 хиляди лева са предвидени за организиране и домакинство на спортни събития на територията на общината. Така общата цифра достига 1,150 милиона лева за календарната година. Сумата е по-малка в сравнение с изминалата 2017 година, но не това е интересното. По-важно е как ще се разпределят самите пари, които са предвидени за спортните клубове. Предстои подготвянето на нова наредба в тази посока. Тя трябва да бъде готова  и гласувана на сесията през месец февруари. Според представители на местния парламент и по-специално на комисията по спорт, най-вероятно в наредбата ще има нови, фундаментални промени.

Една от идеите е клубовете повече да не получават субсидии в чист вид. Според това предложение, всичките пари трябва да влязат по сметките на ОП „Спортни имоти“, а самите клубове да не плащат наеми. В последните две години действително предприятието започна да начислява такси за ползване на спортната база, което е нормално. Имаше обаче и силно недоволни клубове, които възроптаха, че дори и цялата общинска субсидия не стига, за да си платят наемите. Това е особено валидно за художествената гимнастика, където има по-сериозна часова заетост и много по-голяма ангажираност на общинските спортни съоръжения. Логично се плащат и повече пари за наеми. В същото време има клубове, които не ползват общинска база и субсидиите им влизат чисто. Този въпрос обаче все още не може да намери решение. Противоречията във финансирането на бургаските клубове са от години, но все още не са изгладени. Дори, напротив.

В същото време настъпват и законодателни промени, които са приети от народните представители. Според едно от изискванията, спортните клубове не могат да получават субсидии едновременно от общината и от държавата. В момента действително има клубове, които усвояват пари от общината, както и по линия на държавното субсидиране, което пък се преразпределя от самите спортни федерации. В някои от спортовете има и допълнително финансиране за елитните състезатели на съответния клуб. Това важи особено за олимпийската подготовка. Така се стига до двойно и тройно финансиране на определени клубове, които в същото време получават пари и под формата на такси. В спортове като художествена гимнастика и плуване те са вече над 60 лева на месец, а в някои от отборите стигат и до 120 лева. Това зависи от нивото на състезатели и времето на ангажиране на самите треньори. Най-облагодетелствани в това отношение са олимпийските спортове, които имат значително по-високо финансиране като цяло от Министерството на спорта. Това ги поставя в привилегировано положение, но в същото време тези спортове са по-престижни и популярни на международната сцена. Освен това техните световни и европейски първенства се провеждат в условията на много по-сериозна конкуренция, отколкото при други неолимпийски спортове. Самите им федерации имат и пълна легитимност, за разлика от подобни организации при част от бойните спортове.

Сигурно е, че през тази година ще има нови промени в начина, по който се финансират клубовете. Голяма е вероятността с приемането на новите правила, част от клубовете да останат без финансиране. На този етап няма яснота какво точно ще се случи. В момента се работи по наредбата, като тя трябва да бъде съобразена и с всички нови изисквания на държавното законодателство. Ще се търси и още по-сериозен финансов контрол върху изразходването на средствата, които общината отпуска. Факт е, че община Бургас дава най-щедри субсидии на местните спортни клубове. В момента над 110 клуба получават пари в различен размер. Общината подпомага и организацията и домакинството и на спортни прояви и събития. Вижда се, че за 2018 година бюджетът като цяло търпи корекции в низходяща посока. Това обаче налага още по-прецизен подход в начина на финансиране на спорните клубове и мероприятия.

„Ние търсим оптимални решения при определянето на сумите за подпомагане. Искам да подчертая нещо много важно. Общината не е длъжна да финансира клубовете. Няма закон, който да я задължава за това. Знаете, че всяка една община има достатъчно разходи за инфраструктура, сметопочистване и сметосъбиране, здравеопазване, образование, социални дейности и други пера. Ние обаче винаги сме били зад бургаския спорт и мога да кажа, че Бургас е градът, който отделя най-много пари за спорт на база общински бюджет. Важно е обаче и начинът, по който се осъществява финансирането. Нашата теза е, че трябва да се подкрепят работещи клубове със сериозни детско-юношески школи и разбира се, с резултати. "- коментира д-р Лорис Мануелян – зам.-кмет по „Здравеопазване, социални дейности  и спорт“ в община Бургас.

Сериозни са и въпросите, свързани с общинската спортна база в града. Активите на ОП „Спортни имоти“ се увеличават с всяка година  и това предприятие вече е едно от най-сериозните в регионален мащаб. То стопанисва спортни зали, бази, комплекси , плувни басейни. Видно е, че за целта се необходими средства за поддръжка на съоръженията и за покриването на техните текущи разходи, които не са малки. Средства са нужни и за заплати, осигуровки и допълнителни режийни. Предприятието получава една сума за издръжка директно от общинския бюджет. За да работи на пълни обороти обаче са необходими още средства. Заради това и въпросът с наемите е особено сериозен. Предстои и откриването на още един нов голям спортен обект. Става въпрос за закрития плувен басейн край комплекс „Славейков“. Базата там ще разполага с едно футболно игрище и два тенискорта. Какви ще са промените в начина на финансиране на местния спорт и ще има ли революция в тази посока, ще стане ясно до два месеца.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаската полиция организира благотворителен турнир по футбол
Раздават 100 топки на спортния празник Бургас играе хандбал
Костадин Марков: Решението на министър Кралев е скандално
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.