Айтос
С химна на славеите и Николина Чакърдъкова Айтос открива „Славееви нощи 2019“
TразмерT

На 7 юни (петък), за 51-ва поредна година Айтос открива Фолклорни празници „Славееви нощи 2019" на лятната сцена в парк „Славеева река". Началото на фолклорната фиеста е в 20 часа. След тържественото издигане на знамето на Празниците със Слевеевия химн, поляната пред лятната естрада ще оглася невероятната Николина Чакърдъкова с неврокопските танцьори. На 8 юни, в събота, на сцената на „нощите" ще бъдат фолклорни състави на Община Айтос, а в неделя, на 9 юни, с голям концерт ще гостуват Росица Пейчева и „Етноритъм".

Традиционно, два дни ще продължат конкурсите - тази година за оценките на журито ще се състезават над 3000 певци, танцьори и музиканти от всички фолклорни области. Председател на строгото жури ще бъде проф. д-р Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" - София, а членове - Цвета Кехайова – хоров диригент педагог, Димитър Тонев – хореограф, художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев” – град Бургас и Петър Димитров – директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” – град Ямбол.

Заявки за участие в петте конкурса за автентичен и обработен фолклор са подали пет фолклорни ансамбъла, 30 танцови състава, 92 певчески групи, 86 индивидуални изпълнители и четирима инструменталисти. Наградният фонд е осигурен от Община Айтос и спомоществователи.

Организатори на Фолклорните празници „Славееви нощи” са Община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869” – град Айтос.

 

ОЩЕ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

 

Фолклорните празници „Славееви нощи” са най-популярното културно събитие не само за община Айтос и региона, но и за цяла Източна България. Провеждат се в продължение на 51 години, всеки път - в началото на месец юни. Празниците са тридневни, изявите на изпълнителите са на открита сцена, сред естествения декор на парк „Славеева река” - единственият в региона изкуствено създаден парк, който се намира непосредствено до град Айтос, на площ от над 400 хектара.

Паркът е създаван в продължение на 25 години. През 2018 година беше напълно обновен по проект на Общината. В айтоската забележителност бяха инвестирани 1.6 млн. лв. за възстановяване и изграждане на нови зони за отдих и спорт. В подстъпите на парка се намира Етнографският комплекс „Генгер”, който съхранява традициите, архитектурата и занаятите на стария град. Единственият аналог на комплекса в България е габровският Етър.

 

НАЧАЛОТО

 

 За първи път айтоските фолклорни празници се провеждат като Годишен преглед на художествената самодейност през месец май 1968 година, в края на творческия сезон на НЧ „Васил Левски 1869” – Айтос. През годините, прегледът постепенно прераства в Празници, с водещо фолклорно начало. Развиват го и го обогатяват с любов, приемственост и грижа за младите таланти, Община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869".

  За първи път през 1986 година, на 18-ото издание на Празниците е обявен конкурс за млади изпълнители. До 1990 година, журито оценява само индивидуални изпълнители до 14 години и подбира най-добрите за участие във вечерните концерти. От 1991 до 1995 година, в изданията на „Славееви нощи", конкурси не се провеждат. През 1995 година конкурсите са възстановени в две възрастови групи - до 14 и до 18 години. По това време „Славееви нощи" са известни като Детски фолклорни празници. А на сцената освен индивидуални изпълнители се изявяват танцови и инструментални групи. Талантът на много млади изпълнители - певци, танцьори и инструменталисти е открит на сцената на „Славееви нощи", от която започва успешният им творчески път.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Газова бутилка избухна в дома на айтозлия
Хиляди в очакване на мотокроса в Айтос на 20 октомври
Айтос посрещна чудотворната икона на Пресвета Богородица Касперовска
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.