Бургас
Приемат първолаците по нови правила
TразмерT

Въвеждат райониране, важно е  къде живее детето

Съобразявайки се с новите правила на Министерство на образованието, Община Бургас предлага на вниманието на родителите своето виждане за това как ще се извършва оттук-нататък приемът в първи клас. Подробностите представи днес зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Местната власт е задължена да посочи прилежащ район към всяко училище, като най-важен критерий при класирането е местоживеенето. Докато София се е спряла на 1 район - 1 училище, Бургас предлага варианта 1 район - средно 3 училища. За тази цел на места в града ще има обединяване на няколко квартала. Например, в к-с "Лазур" има само едно училище. За да не са ограничени родителите в избора си, той се обединява със съседния "Братя Миладинови", като децата ще могат да кандидатстват с предимство за трите училища, разположени на територията на двата жилищни комплекса.

Друг важен момент е предложеното от Община Бургас понятие "съседен район". Така, ако живеете в съседен район на посочения като пример "Лазур" - "Братя Миладинови", искате детето ви да влезе първокласник в някое от трите училища там и имате адресна регистрация, направена преди 31.12.2017 г., ще имате бонус точки. Има и различни други бонуси - например, друго ваше дете да е вече ученик там и др.

Ето какви точки се дават по критерия местоживеене:

1. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее над 3 г. на посочения адрес - 2 000 т.

2. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее между 1 и 3 г. на посочения адрес - 1 500 т.

3. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее по-малко от 1 г. на посочения адрес и е

регистрирано на този адрес преди 31.12.2017 г. - 1 000 т.

4. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее по-малко от 1 г. на посочения адрес и е

регистрирано на този адрес след 01.01.2018 г. - 300 т.

5. Дете от съседен район на училището, което е регистрирано на този адрес преди 31.12.2017 г. - 500 т.

6. Дете, чийто постоянен /настоящ/ адрес е различен от прилежащия или съседния район

на училището - 0 точки.

 

Постоянен и настоящ адрес имат еднаква тежест, важно е от колко време семейството пребивава на него. Ако някой родител опита да си направи нова регистрация тази година в район, където си е харесал дадено училище, това няма да му даде предимство при класирането. Той ще има по-малко точки от живеещо в съседен район семейство, регистрирано на адреса си миналата година и по-отдавна.

Допълнителни точки получават деца с увреждания, с починали родители и т.н. При равен брой точки с предимство ще е подаденото по-бързо заявление.

Самото кандидатстване за поредна година ще се извърши в Бургас централизирано и по електронен път. Документи ще се приемат и на място в училищата, но това се случва все по-рядко. Ако искат, родителите могат да кандидатстват за всички училища в града, но трябва добре да преценят подредбата. Те ще имат най-голям шанс в своите райони по местоживеене, а за училище извън тях ще трябва да чакат следващо класиране и наличие на незаети места.

* Всичко изброено е ПРОЕКТ!

От днес започва да тече един месец за запознаване на родителите с новите условия за прием. За Община Бургас е най-важно тяхното мнение. Това е и една от темите, които ще бъдат обсъдени в новия Родителски съвет към кмета Димитър Николов. Проектът вече е съгласуван с директорите на всички бургаски училища и одобрен от тях. Едва след запознаването с всички мнения относно тази важна промяна, Общината ще внесе своето предложение за гласуване в местния парламент.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
12 трошки се помляха в зрелищен автокеч(СНИМКИ)
Две икони на свети Никола живеят втори живот в Историческия музей
За по-чист въздух: Само на хора, заявили желание, ще се подменят старите печки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.