Царево
Откриха новият крайбрежен парк в Царево
TразмерT

Официално бе открит обновеният крайбрежен парк в град Царево. Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев и партньорите по проекта и гости на събитието в лицето на Егемен Гьокалп – директор на дирекция DSI Къркларели и  Несип Йозден – генерален директор на DSI -Одрин отрязаха символично лентата и откриха новия парк, който е поредният инфраструктурен обект изграден в Община Царево, финансиран по европейски проект. Проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели” е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020, изпълнява се в партньорство с „Къркларели 112 Клон на дирекция на държавните хидротехнически съоръжения”, Турция.
На събитието присъстваха още зам.-кметът Георги Стоянов, секретарят на Община Царево Мария Конярова, служители и граждани. Официалното откриване на обекта и финална среща е част от мероприятията, планирани по проекта. Събитието се провежда в рамките на два дни 25 и 26 септември 2018 г. съвместно с партньорите по проекта, които са гости на нашия град.
На 26.09.2018г. се проведе и пресконференция, на която бяха представени резултатите, постигнати с реализацията на проекта, изпълнените цели и реализираните дейности, заложени в него.


„Изграденият нов зелен парк в град Царево съчетава, както места за отдих, така и зони за развлечение за малки и големи. Едно от най-атрактивните места в парковата зона е детска площадка с шахматни фигури, маси за шахмат и площадка за петанк. Всички алеи и подходи към парка са изградени съобразно изискванията за достъпна среда и позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни хора и колички с малки деца. Районът е още едно привлекателно място за семейства, хора, които обичат зелени площи и хора, които искат да се забавляват сред природата”, заяви кметът Георги Лапчев. Той пожела успех на партньорите в обновяването на туристическата зона за отдих и развлечения, която се изгражда от партньорите по проекта в гр.Къркларели.
Наличието на места за отдих, зелени площи и спортове привлича туристи и увеличава посещенията на граничните райони. Районът, в който е обновеният парк е много атрактивен и се намира в непосредствена близост в панорамната зона над Пристанище Царево и изграждането на този парк създаде още едно предпочитано място за туристите и местните жители. Има обособени места за разходки, отдих и развлечения. В парка са разположени пейки, кубове за сядане и декоративно осветление.


С безвъзмездната финансова помощ по тази европрограма се подобрява градската среда и се увеличава привлекателността на региона като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природното наследство и развиването на зелени площи. Изпълнението на проекта засилва трансграничното сътрудничество в туризма, използването на природно, културно и историческо наследство и свързаната с него инфраструктура.
Стойността на проекта е 438 054.90 евро за двата партньора и се финансира на 100% от програмата. С реализацията на този проект новият зелен парк се превърна в поредното любимо място за отдих на жители и гости на гр.Царево.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(1)
1
Димитър ТОДОРОВ
30.09.2018 г., 17:43 ч.
Интересно как това световно неизвестно село се превърна в град Мичурин и осигури поминък /дърводобив/не само за живеещите там хора, но и за доста мургави пришълци, но от Странджа баир гората ще остане само баира. С аналогично усърдие употребиха и доста други пари както тези за прословутите вело алеи, които в крайна сметка се кач
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Лидл открива свой магазин и в Царево
Лозенец ще има Морска градина с амфитеатър
1 милион лева отпусна правителството за спортна зала в Царево
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.