Малко Търново
Отбелязаха 24-я рожден ден на ПП „Странджа”
TразмерT

24 деца от детска градина „Юрий Гагарин” в гр. Малко Търново отбелязаха 24-я рожден ден на природен парк (ПП) „Странджа”. За да зарадват децата, от управата на парка бяха подготвили  за тях много забавни и познавателни игри, вкусна торта и подаръци.

Тържеството откри инж. Румяна Цвяткова - директор на дирекция ПП „Странджа”, която поздрави гостите и се обърна към малчуганите с пожелание да обичат и пазят гората. Кметът на града Илиян Янчев пожела заедно все така - ръка за ръка да работим в името на обаятелната и мистична Странджа планина и нейните хора и величествена гора.

Децата влязоха в ролята на малки бебета глиганчета, търсещи храна, а също и се престориха на летящи прилепчета. Приятното тържество завърши със „засаждане” на млади фиданки в символичния двор на детската градина, за което помогнаха и младите ни приятели.

Природен парк „Странджа” е признат за един от най-интересните оазиси на реликтни видове и местообитания на Балканския полуостров и в Европейския съюз. Той е най-голямата защитена територия в България -  116 000 ха, което е над 1% от площта на страната.

Тук са запазени растителни съобщества от ерата на Терциера след Кватернера, когато Европа се покрива с ледници и цялата пищна растителност загива. Топлолюбивата растителност се запазва единствено в Странджа и Кавказ. Учените казват, че това е живият музей на Терциера. Именно поради тази причина на 24 януари 1995 г. със заповед на Министерски съвет е територията е обявена за защитена.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Официално!Георги Бъклев е кандидатът на БСП за кмет на Малко Търново
Днес започва пчеларският събор в Странджа
Почина бившият кмет на Малко Търново
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.