Любопитно
Коварната синя светлина убива очите ни
TразмерT

При интензивно излагане има риск за дегенерация на макулата, алармират учени

Ограничете времето пред компютъра и телефона, ползвайте защитни филтри на екраните и в очилата

Ина ПЕТРОВА

Съвременният свят е немислим без дигитални устройства, но замисляме ли се, наред с предимствата, какви вреди носят те. Средното време, което  прекарваме пред електронните устройства е между 8 и 11 часа на ден. Всъщност използваме нашите компютри, мобилни телефони, таблети за всичко – за гледане на новини, предавания, обучение, развлечения и др. Онлайн игрите и социалните мрежи са изкушения, на които нашите деца масово не могат да устояват. Възрастни също признават за пристрастеност към мобилните устройства. И малки, и големи са еднакво застрашени от негативните последици за здравето, докато са пред екраните. На риск са изложени най-вече нашите очи и причината е във вредната синя светлина, която излъчват въпросните устройства.

         Серия от тестове в различни университети показват, че синята светлина, излъчвана от дисплеите  е дотолкова вредна за очите, че в някои случаи прекомерната употреба може да ускори развитие на слепота. Как става това – поради продължителната наситеност на синя светлина фоторецепторите, които са видове неврони в ретината, преобразуващи светлината в информация, започват да измират. Това повишава налягането и в други части на окото, като така причинява силен дискомфорт, дори болка. В крайна сметка, концентрацията на синя светлина в центъра на ретината – макулата, причинява трайно увреждане или нарушение в зрението.

         Потърсихме мнението на бургаски специалисти, които да коментират тревожните данни. „Преди много години Парацелз - немски лекар, казва: „Дозата прави отровата“ и ние, в съвремието само можем да се съгласим с тази сентенция. При продължително време, прекарано пред телефона, се концентрираме дотолкова, че честотата на мигането намалява, което води до изсъхване на повърхностния слой на окото (роговица).  Намалява притокът на кислород и хранителни вещества и скоро започваме да усещаме парене, сухота, бодежи в очите, което може да стигне и до по-сериозна клинична картина с увреждане на роговицата“, посочва водещият офталмолог д-р Малина Топчийска от МЦ „Оксиком“ - Бургас.

         По-вредни се оказват устройствата с малки екрани, каквито са телефоните. „Получава се взиране, като по този начин напрягаме акомодацията си. Това е свойството на окото да фокусира наблизо и надалече.  От което може да последва главоболие, зачервяване на очите, както и замъглено зрение“, подчертава специалистът.

         Проблемът е световен и засяга много държави с развити технологии. Има статистики, според които в азиатските страни, където учениците имат занимания основно в затворени пространства и пред таблети, процентът на късогледството е над 70% от подрастващите до 18 години. Лекари прогнозират, че около 50% от населението на света в скоро време ще бъде късогледо. Причината за това е в безконтролното ползване на мобилни дигитални устройства, категорични са специалистите.

         „При малките деца, особено често срещани са и т.нар. алергични конюнктивити, предизвикани от източници на изкуствена светлина. За разлика от естествената светлина, която ние наблюдаваме, отразена в окото ни, при компютрите и таблетите имаме директно излъчване, за което окото ни не е пригодено. Така децата се оплакват от сърбежи, зачервяване, често мигане, а някои от тях стигат дори до невролог със съмнения за тикове. Всички тези симптоми често отшумяват при ограничаване на времето пред таблета“, казва д-р Топчийска.

         Изследванията показват, че модерните LED-екрани, произведени след 2007 година, изпускат до пет пъти по-интензивна синя светлина, отколкото по-старите технологии. Лекарите алармират, че никога преди в историята на човечеството не сме били изложени на толкова силна светлина, при това за толкова продължителен период и от толкова ранна детска възраст. След слънцето най-големият източник на високоенергийна синя светлина е LED- осветлението. След това се нареждат компютрите, таблетите и телефоните.

         Добре е да кажем, че синята светлина е и полезна за очите. Полезна е, защото стимулира мозъка да стои буден, като подтиска синтеза на хормоните на заспиването. Чрез нашите рецептори на очите тя се предава на мозъка и се  спира производството на хормона на съня – мелатонин, и ние не можем да заспим. Затова очните специалисти препоръчват поне 2 часа преди заспиване да оставим телефони, компютри и електронни четци.

         Изключително важно е в детска възраст да се осигури спокойна среда за зрението и то да не се претоварва с телефони. Ограничаване на времето пред компютъра и насърчаване мъниците да прекарват повече време навън са съветите на експертите към родителите. „Тук няма точна формула, но това, което аз препоръчвам особено при по-малките деца е не повече от 30 минути на ден с компютър или таблет“, казва д-р Топчийска. За възрастните също е необходимо да се даде отмора за очите. Препоръчително е на всеки 1 час работа да има 5-10 минути почивка, през които погледът да е насочен в далечината. По този начин мускулите на очите могат да отпочинат. Бургаският офталмолог акцентира и на друго важно обстоятелство: разумното разстояние на екраните от нас. За телевизорите има разработени точни данни. При работа с настолен компютър се препоръчва това разстояние да не е по-малко от 80 см. Изкуствените сълзи помагат много на хората, които работят цял ден с дигитални устройства. Желателно е да се използват, но категорично окото трябва да почива на всеки час работа с компютър, посочва още специалистът.

         Все повече се говори за ползата от филтри за синя светлина или защитни очила, които предпазват очите. Големите производители на смартфони въвеждат т.нар. филтри за синя светлина в своите устройства, като активирането на функцията е възможно в по-новите версии на операционната система „Android“ и в iOS. Ако телефонът ви е с по-стар софтуер се препоръчва инсталиране на допълнително приложение за филтриране на вредната светлина. В зададен от вас часови пояс вечер, в зависимост от местоположението, то намалява синята светлина, като дава жълто-червеникав оттенък на дисплея и не дразни очите.

         Световни компании за производство на диоптрични стъкла също са впрегнали сили в развитие на защитните филтри, които постоянно се усъвършенстват. При най-новите разработки филтърът за вредната синя светлина е интегриран в материала на стъклото, за да се избегнат дразнещите синьо-лилави отблясъци от сините повърхностни покрития, като е добавено антирефлексно покритие от най-висок клас, за да се осигури максимален комфорт и защита. Тази полимерна формула, която при различните производители носи различни наименования, предпазва очите от точния процент вредна синя светлина, осигурява 100% UV защита, като запазва прозрачността на стъклото, не ограничава видимия спектър и полезната синя светлина.  

         Така или иначе, усетите ли проблем със зрението, задължително посетете  очен лекар. По-добре един излишен преглед, отколкото един пропуснат.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Влюбена двойка се венча на крилото на самолет
В последния ден на лятото - слънце и слаб вятър
От „Игри на волята“ не са си почистили, установи проверка
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.